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Dear Sirs/Madams, 
 
Concerning the questions addressed to the Employer by potential bidders before 8 
December 2011 in relation to the public procurement procedure for furniture, catering 
equipment, landscape equipment and fabric products for furnishing the Petnica Science 
Centre, procurement No. IOP/3-2011/G, please find the following answers: 
 

Question No. 1: 
 
If it is not acceptable to lower the number, is it acceptable to hire a subcontractor related to 
the subject of the tender with its own number of employees so that the number of employees 
can then exceed 10 full-time employees? 
 

Answer No. 1: 
The post-qualification requests (UP 37.2) should be met by the bidder, i.e. the “joint venture”, 
when the partners in the joint venture (consortium) are able to fulfil these requirements 
together, except in cases of legal capability and liquidity where each partner must meet the 
post-qualification conditions. Therefore, the condition concerning the number of the 
employees may be met cumulatively by the partners through a “joint venture.” 
 

Question No. 2: 
The price structure form on pp. 42-82 specifies that we are obliged to fill in the complete 
table in paper and electronic format. Given that we are preparing the bid in RSD and we are 
not aware whether we will be granted a better discount than the standard one for this job by 
the manufacturer, we don’t know what the exchange rate will be at the point of imports and 
at the point of payment for goods towards the suppliers abroad, so what is requested in 
columns 5, 6, 7 and 8 cannot be specified decisively for each item separately. 
What is logical is that we can complete column 4 given that there is exemption from customs 
duties and import duties, which is specified in Section UP 14.6 pp. 27-82, Paragraph 4. 
Given that the bid is made in RSD, we are taking the risk of exchange rate alteration, and 
certainly, according to previous experience with the European Agency for Reconstruction 
and Development, we have submitted the numbers of the invoices on the basis of which the 
competent ministry issued approvals for exemption from import duties. 
 

Answer No. 2: 
The bidder is obliged to complete all the items in the Price Structure Form. 
Column 6 – Unit price without customs duties and import duties (Columns 4 – 5) and Column 
7 – Total price of an item without customs duties and import duties (Column 3x6) are 
compulsory items whereas other values to be entered are for informational purpose. 
 

 
Question No. 3: 

Is it possible to enclose a copy of the valid financial statement for the past 3 (three) years as 
the proof of a bidder’s financial capability or is it necessary to enclose the document in its 
original form? 
 

Answer No. 3: 
A bidder may submit copies of the financial statements provided for in the Tender 
Documents. 

 


