CLARIFICATION no. 8

OF THE TENDER DOCUMENTS FOR THE PROCUREMENT FOR CONSTRUCTION
OF MULTI-FAMILY HOUSING WITHIN THE NINTH SUBPROJECT OF THE
REGIONAL HOUSING PROGRAMME IN THE REPUBLIC OF SERBIA AT THE
LOCATIONS: NOVI SAD, VRBAS AND PANCEVO

Public reference: RHP-W9-AB-CW/I0P2-2020

In the procurement procedure no. RHP-W9-AB-CW/IOP2-2020 the subject of which is the
construction of multi-family housing within the ninth subproject of the Regional Housing
Programme in the Republic of Serbia at the locations: Novi Sad, Vrbas and Panéevo, the
Contracting Authority has received questions from the interested Tenderers:

Question no. 1.:

,» In accordance with clause 8.1. Instructions to tenderers — Volume 1. Section 1, Tender
Document no. RHP-W9-AB-CW/IOP2-2020 — procurement for construction of multi-family
housing within the ninth subproject of the Regional Housing Programme in the Republic of
Serbia at the locations: Novi Sad, Vrbas and Pandevo, we submit the following question:

Within clause 15.10. it is stated that the Tenderer is obliged to submit binding Letter of Intent
from the bank for submitting the Performance guarantee for each of the Lots, i.e. location
included in the Lot, in the amount of 10% of the contracted price for each of the Lots, i.e.
location included in the Lot and binding Letter of Intent from the bank for submitting the
Advance payment guarantee in the amount of 30% of the contracted price, for which it is not
stated that it should be submitted for each of the Lots, i.e. locations within the Lot.

Clause 26.4. states that the period of validity of Advance payment guarantee is 30 days longer
than the contracted deadline for the completion of the execution of works.

Considering that the deadline for the completion of the execution of works is different for
locations of Novi Sad and Vrbas within Lot 1 (Novi Sad 360 days, Vrbas 280 days), we
consider it to be necessary to submit the Letter of Intent from the bank for submitting the
Advance payment guarantee for each of the locations within the Lot, as is the case with Letter
of Intent from the bank for submitting the Performance guarantee. Please accept our
suggestion and amend the Tender Document in part related to the guarantees and binding
letters of intent, so that you request the Letter of Intent from the bank for submitting the
Advance payment guarantee to be submitted for each of the locations within the Lot.*

Answer:

Tender Document, Volume 1. Section 1. — Instructions to tenderers, clause 15.10. defines that
the Tenderer is obliged to submit binding Letter of Intent from the bank for submitting the
Performance guarantee for each of the Lots, i.e. location included in the Lot, in the amount of
10% of the contracted price for each of the Lots, i.e. location included in the Lot and binding
Letter of Intent from the bank for submitting the Advance payment guarantee in the amount of
30% of the contracted price, using the provided model (Volume 1, Section 3).




Having in mind that the same clause defines the obligation of submitting the binding Letters
of intent from the bank for submitting the bank guarantees, the Contracting Authority had in
mind that the binding Letters of intent are to be submitted for each of the lots separately.

In accordance with the aforementioned, the tenderers, within their tender, submit the binding
letter of intent from the bank for submitting the Advance payment guarantee in the amount of
30% of contracted price for each of the Lots, i.e. locations within the Lot.

Question no. 2.:

We have a question related to the following condition:

¢ Inacase of a tender submission, Tenderer shall prove, by supplying relevant
commercial bank statement, issued upon the publication of the Contract Procurement
Notice, confirming that the tenderer has available or can dispose of liquid funds and/or
credit line and/or other funds, in the amount of at least
- In the event of submission of tenders for Lot 1: 1.100.000,00 EUR.
- In the event of submission of tenders for Lot 2: 380.000,00 EUR

Is it enough for the leading tenderer of the consortium to submit the certificate form the bank
on the liquid funds? It is not necessary for other members of the consortium because the
leading member alone fulfils this condition.

Answer:

Tender Document, Volume 1. Section 1. — Instructions to tenderers, clause 12.3. — The
selection criteria, sub clause 12.3.1. - Financial capacity, under 12.3.1.4. - Available funds
foresees that the tenderer shall prove this condition, by supplying relevant commercial bank
statement, issued upon the publication of the Contract Procurement Notice, confirming that
the tenderer has available or can dispose of liquid funds and/or credit line and/or other funds,
in the amount of at least:

For Lot 1; 1.100.000 EUR

For Lot 2: 380.000 EUR

Consortium: In case of joint venture/consortium, the leading partner of the joint
venture/consortium must fulfil the minimum of 50% of this criterion

In accordance with the aforementioned, if the tender is to be submitted by a group of
tenderers, all members of the consortium fulfil the mentioned criterion cumulatively, however
the leading member of the group of tenderers/consortium must fulfil minimum of 50% of this
condition. Based on this, the certificate by the bank is submitted by the member of the group
of tenderers, who fulfils the mentioned condition, i.e. members of the group of
tenderers/consortium if they fulfil the condition together.

Question no. 3.:

The form for Overview of the engineering staff of the tenderer, states, in the note, that this
form is to be submitted by all the members of the group of tenderers, if the conditions are
fulfilled by the leading member, must the form be filled also by the member of the group of
tenderers?



Answer:

Tender Document, Volume 1. Section 1. — Instructions to tenderers, clause 12.3. - The
selection criteria, sub clause 12.3.2. - Human capacities, under 12.3.2.1. — Total number of
employees. The Tenderer must employ, in the month preceding the month of the publication
of this Tender Notice.

For Lot 1; at least 80 persons, out of which at least 50 are technical personnel *
For Lot 2: at least 50 persons, out of which at least 30 are technical personnel *

If the tenderer submits an offer for both lots, it must show that it has at least the sum of the
minimum number of persons for the lots for which it submits a tender.

Consortium: The leading partner of the joint venture/consortium must fulfil the minimum of

50% of this criterion.
* Please refer to Form 4.6.1.1

Form 4.6.1.1., through a note, foresees that in case of group of tenderers/consortium, the form
is to be submitted by all the members of the group of tenderers/consortium.

In accordance with the aforementioned, if the tender is submitted by the group of tenderers,
all members of the consortium fulfil the mentioned condition cumulatively, however the
leading member of the group of tenderers/consortium must fulfil minimum of 50% of this
condition. Based on this, in accordance with the note in the Form 4.6.1.1,, it is submitted by
all the members of the group of tenderers/consortium if they fulfil the mentioned condition

together.

Question no. 4.:

Volume 1, Form 4.6.1.a states that in case of group of tenderers, the form is to be submitted
by all the members of the group.

The form itself requires the list of engineering staff, holders of licences 410 or 411 or I''1 04-
04.1 and licences of Architecture engineer, licence 400 or 401 or AU 02-01, as well as for
each member of the group to submit this form.

Considering that the Instructions to tenderers, clause 12.3.2.3. Professional team for project
implementation — lot 2, states that the Tenderer must employ such a person, what does this
mean for the second participant in the joint tender, if that business entity does not employ
such a person.

Does it submit the blank form, does he list the engineering staff that it employs (who are not
the holders of these licences) but are the holders of other requested ones and the ones not
requested, but the need may arise for such persons during the execution of works.

Answer:

Tender Document, Volume 1. Section 1. — Instructions to tenderers, clause 12.3. - The
selection criteria, sub clause 12.3.2. - Human capacities, under 12.3.2.2. The Tenderer has the




following employees, holders of the engineering licenses listed below, in the month preceding
the month of the publication of this Tender Notice (the criterion refers to both Lots)**:

. 1 civil engineer, licences 410 or 411 or ' 04-04.1

. 1 architect, licence 400 or 401 or AU 02-01

If the tenderer submits an offer for both lots, it must show that it has at least the sum of the
minimum number of persons for the lots for which it submits a tender.

Consortium: the leading partner of the joint tender/consortium must fulfil the minimum of
50% of this criterion

** Please refer to Form 4.6.1.1a

The same part of the Tender Document, under 12.3.2.3. - Professional team for project
implementation foresees that the tenderer must hire qualified persons who will work on
project implementation, as follows:

Lot 2 (Pancevo):

Number of

Position

Qualifications License Basis for employment

persons

Responsible contracting
engineer — Contractor’s

BSc in Civil
Engineering or

410 or 411 or

Employed

. . 400 or 401

representative Architecture
Res.ponsxble contracting BSc.m El'ectncal 1 450 Engaged on any legal basis
engineer Engineering
Responsible contractin BSc in

.p | Mechanical ] 430 Engaged on any legal basis
engineer .

Engineering

Responsible contractin BSc in

P £ | Mechanical 1 434 Engaged on any legal basis

engineer

Engineering

In accordance with the aforementioned, the condition of the human capacities under 12.3.2.2.
the members of the group of tenderers/consortium fulfil cumulatively, however the leading
member of the group of tenderers/consortium must fulfil the minimum of 50% of this
condition. Based on this, in accordance with the note in the Form 4.6.1.1., it is submitted by
all the members of the group of tenderers/consortium if they fulfil the mentioned condition

together.

Procurement Committee




