Vesti
Ponedeljak, 20. jun, 2022.
Светски дан избеглица: У Београду уручени уговори о куповини станова за 60 избегличких породица
На Светски дан избеглица у Београду су уручени уговори о куповини 60 станова, намењени избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске са пребивалиштем на територији града Београда. Куповина станова део је Регионалног стамбеног програма који се реализује у Републици Србији.

„Волео бих да 20. јун не памтите само као дан избеглица, већ као дан када сте добили свој дом и коначно решили стамбено питање. Године неизвесности су иза вас, били сте принуђени да бежите од прогона и рата и прошли сте тежак пут. Нека ови станови које данас добијате буду први али важан корак ка сигурнијем и бољем животу.“ истакао је директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић.

Свечаном уручењу уговора у Старом двору су присуствовали и државни секретар Министарства спољних послова Владе Србије Немања Старовић, секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда Наташа Станисављевић, представник Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини, шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату, вршилац дужности шефа Представништва УНХЦР у Србији Стефани Краузе, шеф Канцеларије за сарадњу Амбасаде Швајцарске у Србији Ричард Холи и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

37ms