Vesti
Sreda, 23. novembar, 2022.
У Краљеву додељено 10 станова избегличким породицама
У Краљеву су уручени кључеви од 10 станова изграђених у оквиру деветог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. Станови су намењени избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске за изнајмљивање и откуп.

Догађају у Краљеву присуствовали су градоначелник Краљева Предраг Терзић, амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмит, представница Делегације Европске уније у Србији Мирјана Максимовић, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Јован Лазаров и заменица комесара за избеглице и миграције Републике Србије Светлана Велимировић.

„Велико ми је задовољство што сам део тима који спроводи овакав пројекат и пружа трајно стамбено решење за најугроженије избегличке породице. Извињавам се у име Јединице за управљање пројектима што сте толико дуго чекали на реализацију овог пројекта у Краљеву јер заиста је било доста проблема, али дошли смо до тренутка када ћете ући у своје станове и започети један нов живот. Реализација Програма омогућена је уз помоћ донатора и средстава из Европске уније, Владе Републике Србије, подршке нашег председника и локалне самоуправе. Желим вам дуг и срећан живот у вашим новим становима“ истакао је шеф Кабинета директора Јован Лазаров.

Укупна бруто површина зграде је 734 метра квадратна, а вредност радова износи 300.937 евра. Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 29. августа 2022. године.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС, УНХЦР и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
40ms