Vesti
Ponedeljak, 2. novembar, 2015.
Uručeni ugovori za rešavanje stambenog pitanja izbeglim licima
Ugovori za rešavanje stambenog pitanja izbeglica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja uručeni su predstavnicima 61 opštine i grada u Srbije. Vrednost ugovora za stambeno zbrinjavanje više od 2000 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine, i Hrvatske iznosi 47,5 miliona evra.

Predstavnicima gradova I opština ugovore za sprovođenje drugog, četvrtog I petog potprojekta je uručio ministar spoljnih poslova I prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić, koji je ujedno predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajnje integracije izbeglica.

„Za 61 opštinu i grad u Srbiji kroz pomenuti projekat dodeljeno je 47, 5 milona evra i nije reč ni o kakvom kreditu već bespovratnim sredstvima. Svako dodeljeno stambeno rešenje približava nas konačnom cilju i zatvaranju izbegličkog poglavlja." istakao je Dačić.

Uručivanju ugovora prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasador SAD Majkl Kirbi, direktor „Jedinice za upravljanje projektom Istraživanje i razvoj“ dr Goran Kvrgić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnici UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Saveta Evrope.

Ovim ugovorom predviđena je izgradnja oko 1200 stanova, dodela 500 paketa građevinskog materijala, kao i kupovina 320 seoskih domaćinstva.

„Problem izbeglica koje su napustile ratom zahvaćena područja na prostorima bivše Jugoslavije i utočište našle u Srbiji, nije u potpunosti rešen ni posle četvrt veka. U cilju rešavanja stambenog zbrinjavanja za oko 16.000 izbeglih porodica koje žive na teritoriji Srbije, ovaj program predviđa pomoć kroz dodelu bespovratnih paketa građevinskog materijala, kupovinu seoskih domaćinstava, izgradnju stanova, projektovanje i izgradnju montažnih kuća.“ istakao je direktor „JUP Istraživanje i razvoj“d.o.o. Beograd dr Goran Kvrgić.

Program se finansira sredstvima donatora, a to su EU, SAD, Norveška, Švajcarska i ostali bilateralni donatori. Šef Delegacije EU Majkl Devenport je istakao da je čin dodele ugovora pokazatelj da ljudi koji su devedesetih godina ostali bez svojih domova i postali izbeglice nisu zaboravljeni.

Realizacija projekta izgradnje stambenih objekata treba da se završi do novemra 2017. Godine.
36ms