Vesti
Ponedeljak, 27. jun, 2016.
Uručeni ugovori za kupovinu seoskih kuća u okviru Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja izbeglih lica u Republici Srbiji
U Skupštini Grada Beograda danas su izbegličkim porodicama uručeni ugovori o dodeli pomoći za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja izbeglih lica u Republici Srbiji.

Time je trajno rešeno stambeno pitanje za 69 porodica, koje su u periodu od 1991. – 1995. godine izbegle sa ratnih područja na prostoru bivše Jugoslavije i svoje utočište našle na teritoriji Republike Srbije.

"Ovo je značajan projekat koji će porodicama omogućiti da dobiju dom, on im daje veru i nadu, a nama podstrek da još odlučnije pristupimo drugim takvim projektima", rekao je prvi potpredsednik Vlade, Ivica Dačić.

Vrednost pomoći po porodici je 11.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, od čega je 9.500 evra predviđeno za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, a 1.500 evra za paket pomoći, koji se sastoji od građevinskog materijala i neophodnih stvari za renoviranje i adaptaciju kupljene kuće.


„Korisnici su zajedno sa kolegama iz Jedinice za upravljanje projektom obilazili i birali kuće, i tako priveli kraju obiman i odgovoran posao. Zbog toga smo danas izuzetno ponosni i srećni što imamo tu čast da korisnicima dodelimo ugovore, i time im omogućimo adekvatne stambene uslove za život.
Rešenje stambenog pitanje je prioritet svih učesnika u ovom programu i Jedinica za upravljanje projektom će učiniti sve što je u njenoj moći i nadležnosti da se ovi problemi uspešno reše. “ rekao je predstavnik JUP-a Dragan Ivković.

U cilju rešavanja stambenog zbrinjavanja za oko 16.000 izbeglih porodica koje žive na teritoriji Srbije, ovaj program predviđa pomoć kroz dodelu bespovratnih paketa građevinskog materijala, kupovinu seoskih domaćinstava, izgradnju stanova, projektovanje i izgradnju montažnih kuća.

Krajnji cilj ovog Programa je trajna socijalna i ekonomska integracija izbeglih lica u Republici Srbiji.
34ms