Vesti
Petak, 9. septembar, 2016.
Počela izgradnja 235 socijalnih stanova u Ovči
U beogradskom naselju Ovča, opština Palilula položen je kamen temeljac za izgradnju 235 stanova, namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Događaju je prisustvovao prvi potpredsednik vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dačić je istakao da je važno da se posle toliko godina reši pitanje stambenog zbrinjavanja izbeglica što bi dovelo i do zatvaranja kolektivnih centara."Ono što je najvažnije je da bi njihova puna intergracija u društvo bila završena", rekao je Dačić.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Rendolf Skat i zamenik direktora Generalnog direktorata za zajmove i društveni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope Stefan Selen, predstavnica Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija Frančeska Boneli, ambasador OEBS-a Peter Burkhard, zamenik gradonačelonika Beograda Andreja Mladenović, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i direktor Jedinice za upravljanje projektima “Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd Goran Kvrgić.

„Veoma sam srećan što kreće izgradnja socijalnih stanova u naselju Ovča, gde će 235 porodica sa teritorije grada Beograda biti smešteno. Ovo je veliki projekat, trenutno najveći građevinski projekat koji Regionalni program stambenog zbrinjavanja sprovodi. Zbog toga je obaveza JUP-a da se potrudimo da posao što pre bude završen, kako bi i najugroženije kategorije dobile krov nad glavom.“ istakao je direktor JUP-a prof. dr Goran Kvrgić.

Pravo na pomoć za rešavanje stambenih potreba dodelom stambenih jedinica u zakup na određeno vreme sa mogučnošću kupovine, imaju ugrožena izbegla lica koja su usled događaja iz perioda 1991.-1995. godine, stekle status izbeglica u Republici Srbiji, a koja žive u kolektivnim centrima ili privatnom smeštaju, i koja u svom vlasništvu nemaju stambenu jedinicu u zemlji porekla ili u Srbiji.
Planirana je izgradnja četiri objekta, unutarblokovsko uređenje i izgradnja četiri istražno-eksploataciona bunara za grejanje.

Finansijska sredstva za izgradnju socijalnih stanova u Ovči obezbeđuju se delom iz donatorskog Fonda Regionalnog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budžeta Grada Beograda. Izvođač radova je „Zlatibor gradnja“, dok će projektovanje i nadzor nad radovima obavljati Saobraćajni institut CIP.

Ugovorom je predviđeno da radovi na izgradnji traju 14 meseci. Krajnji cilj Regionalnog programa je trajna socijalna i ekonomska integracija izbeglih lica u Republici Srbiji.

54ms