02. мар, 2023.

Зрењанин: Нови дом за 25 избегличких породица

У Зрењанину су уручени кључеви од 25 станова изграђених у оквиру Регионалног стамбеног програма. Станови су намењени избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Укупна бруто површина зграде је 1.665,00 м2, а вредност радова износи 863.878 евра.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су градоначелник Зрењанина Симо Салапура, представник Делегације Европске уније у Србији Герхард Салзер, представник Високог комесара Уједињених нација за избеглице Суфијан Ађали, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић и комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.