Ovo je neki alt tekst

23. авг, 2023.

Нови дом за 250 избегличких породица у Овчи

Велики дан за 250 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које су добиле кључеве својих станова у Овчи.

Свечаној церемоји присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић.

„ Драги станари, ви који данас добијате кључеве својих домова, велико вам хвала што сте се овде окупили. Ови станови омогућиће вам да живите своје животе гледајући унапред, окренути сигурној и срећној будућности.“истакао је председник.

Догађају су присуствовали и амбасадор Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату, амбасадорка Немачке Анке Конрад, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, градоначелник Београда Александар Шапић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић, пројектни менаџер Банке за развој Савета Европе Дарко Петровић, комесарка за избеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић, као и представници других државних и међународних организација и институција и други.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изјавио је да израз „имати свој кров над главом“ данас постаје реалност за 250 породица, које ће добити трајно стамбено решење.

„Знам да сте прошли тешка времена у ратовима деведестих година. Неки од вас су изгубили своје вољене, а сви сте изгубили дом и одвојени сте од простора који су вам много значили“, рекао је Жиофре.

Станови у Овчи изграђени су у оквиру осмог потпројекта Регионалног стамбеног програма. Укупна бруто површина зграде је 23.000м2, а вредност радова је око 12.143.601 евра.
У оквиру трећег потпројекта овог Програма изграђено је 235 стамбених јединица. Корисници ових станова усељени су марта 2018. године.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.