04. апр, 2023.

Регионални стамбени програм – У Чачку уручени кључеви од 25 станова

Станови су изграђени у оквиру деветог потпројекта Регионалног стамбеног програма и намењени су избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске.

„На овај тренутак сте чекали дуго, али са поносом могу да истакнем да од данас имате свој дом у Чачку и да сте решили једно од најважнијих животних питања, стамбено питање. На самом смо крају реализације пројекта и када је компонента изградње станова у питању очекује нас усељење за још 444 корисничке породице и то у Новом Саду, Врњачкој Бањи, Аранђеловцу, Врбасу, Београду у Овчи, Пећинцима и Панчеву.“ истакао је директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић.

Вредност изградње станова укупне бруто површине 1.622 m2 је око 842.022 евра.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, САД-а, Немачке,Норвешке,Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра,Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.