17. јун, 2022.

У Оџацима уручени уговори о куповини сеоских кућа за 21 избегличку породицу

У Оџацима су уручени уговори о куповини сеоских кућа за 21 избегличку породицу из Босне и Херцеговине и Хрватске са пребивалиштем на територији ове општине. Сеоске куће купљене су у оквиру деветог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији.

Свечаном уручењу уговора присуствовали су државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић, заменица председника општине Оџаци Дејана Салај, представница делегације ЕУ у Србији Леонета Пајер, представник УНХЦР у Србији Едлира Бака Пецо, представница Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Јелена Томић, помоћница комесара за избеглице Данијела Недић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС, УНХЦР и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.