piu post thumbnail alt

11. Apr, 2019.

Почела испорука 221 пакета грађевинског материјала за избеглице из БиХ и Хрватске

Породица Карна, Славица и њен син Драган избеглице из Книна у оквиру седмог потпројекта Регионалног стамбеног програма добили су пакет грађевинског материјала за унутрашњу и спољну адаптацију куће у Банатском новом селу.

Пакет помоћи састоји се од материјала за постављање фасаде, замену подова, унутрашње и спољне столарије, замену водоводних и електроинсталација, адаптација комплетног купатила са уградњом нових санитарних елемената, итд.

Славица Карна је са двогодишњим сином и мужем 1995. године избегла у Србију током акције „Олуја“. Уточиште су нашли у Банатском новом селу у ком живе од доласка из Хрватске. Супруг је преминуо 2003. године. Девет пута су се селили да би 2007. године купили скромну кућу у селу, која ће уз пакет грађевинског материјала, постати удобан дом.

„Срећни смо што ћемо уз помоћ овог пакета грађевинског материјала решити један од најважнијих животних проблема. Захваљујемо се донаторима и свима онима који су део Регионалног стамбеног програма на помоћи и подршци. Са уградњом почињемо већ у суботу,“ истакла је Славица Карна.

Почетку испоруке присуствовали су градоначелник Панчева Саша Павлов, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, представници донатора, Мисије ОЕБС-а у Србији, представништва УНХЦР-а у Србији И директор “Јединице за управљање пројектима у јавном сектору”д.о.о. Београд Драган Катуца.

У оквиру Регионалног стамбеног програма до сада је купљено 1075 сеоских кућа, усељен је 301 стан, саграђено 266 монтажних кућа и испоручено 1456 пакета грађевинског материјала за обнову и адаптацију куће. Доделом помоћи породици Карна пређен је број од 3000 трајно стамбено збринутих корисника и он данас износи 3098. До завршетка РСП више од 7.000 избегличких породица из БиХ и Хрватске имаће решено стамбено питање, а помоћ се испоручује паралено кроз укупно девет потпројеката.

The Regional Housing Programme (RSP) is a joint multi-year programme of the Republic of Serbia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and the Republic of Croatia, which aims to provide durable housing solutions for the most vulnerable refugee families in all four countries.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и ЦЕБ-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Швајцарске, Италије, Норвешке, Данске, Турске, Луксембурга, Шпанија, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.