03. Jan, 2020.

Уручени кључеви 16 станова избегличким породицама у Мионици

Шеснаест избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, са пребивалиштем на територији општине Мионица данас је добило свој нови дом. Станови су додељени у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. Једанаест станова намењено је за закуп и откуп, док је пет станова за социјално становање у заштићеним условима.

Свечаном догађају уручењу кључева су присуствовали први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, председник општине Мионица Бобан Јанковић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, шеф оперативног сектора бр 2 Делагације ЕУ Стефен Худолин, заменик шефа Мисије ОЕБС-а Џозеф Мелот, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

„Желео бих да посебно истакнем да је Регионални стамбени програм резултат заједничког рада и ангажовања домаћих и европских капацитета и могао би да буде модел сарадње која даје конкретне, видљиве резултате за наше грађане, чему континуирано тежимо. Наша је обавеза да помажемо и будемо подршка свим припадницима нашег народа, а посебно онима који су се, не својом кривицом, нашли у веома тешким и трагичним животним околностима. Србија је у сваком тренутку на услузи својим грађанима и настојаћемо да реализујемо што више успешних пројеката попут Регионалног стамбеног програма“ истакао је Дачић.

У оквиру Програма у току је изградња још 563 стана и они ће бити усељени током 2020.године. Такође, планирана је изградња и 958 станова у 18 општина на територији Републике Србије. Корисници ових станова биће усељени следеће године.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

It is supported by the OSCE, UNHCR and the Council of Europe Development Bank, and is funded by the European Union, which is also the largest donor, the United States, Germany, Norway, Switzerland, Italy, Denmark, Turkey, Luxembourg, Spain, Cyprus, the Czech Republic, Hungary, Romania and Slovakia.