piu post thumbnail alt

03. Aug, 2019.

У Врњачкој Бањи додељено 20 станова избегличким породицама

Двадесет избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Врњачка Бања уселило се у нове станове.

Станови су изграђени у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији чија је вредност 18,6 милиона евра, од којих је 16,6 део из Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за развој Савета Европе, а остали део од два милиона евра је национална контрибуција Републике Србије.

Изграђене су укупно три зграде, две са по осам и једна са четири стамбене јединице.

На свечаности поводом усељења учествовали су Штефан Худолина из Делегације ЕУ у Србији, која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, Ханс Шодер, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Бојан Стевић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић И директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драган Катуца.

“У оквиру четвртог потпројекта гради се 261 стан, а биће збринуто 1.233 породица. Станови су изграђени и усељени у шест од 13 општина, а у преосталима се приводе крају“, истакао је први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

Он је напоменуо да корисници у Ариљу, Зрењаниу, Лозници, Кладову и Неготину већ исељени.

The Regional Housing Programme is a joint multi-year programme of the Republic of Serbia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and the Republic of Croatia, which aims to provide durable housing solutions for the most vulnerable refugee families in the region.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.