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Dear Sirs,
 
Regarding your request for clarification sent on 23/01/2014, 27/01/2014, 01/28/2014 (filed with the Procuring entity under the numbers 160, 217 and 218), in relation to the Public procurement: "Main Design of multi-family residential building and construction of the facility made in accordance with the project documentation of the Subproject construction of housing for young researchers at the University of Kragujevac, No. IOP/3-2013, we submit the following responses:
 
Responses to the questions included in the application number 160 of 01/23/2014.
 
The response to the question number 1:
If the Bidder is registered in the Register of bidders kept at the Business Registers Agency of the Republic of Serbia, and if the Bidder submits information/evidence of the above in the bid, then, when submitting the bid, is not required to prove compliance with the requirements/eligibility criteria from Section 2.3 of the Tender documents - Reasons for exclusion of Bidders from participation in the procurement procedure (evidence commonly applied under the law of the country of establishment, does not fall into the above categories).
The response to the question number 2:
Yes, in the context of the response to the previous question.

The response to the question number 3:
Form 3.5.8. "Litigation history" includes information about the data specified in the form which should be provided by the Bidder when submitting bid. If the Bidder does not have any litigation arising from contracts completed or still effective in the last 5 years, then the Bidder is obliged to complete and submit the said form, noting that there are no court cases in which participated.
 
The response to the question number 4:
If the Bidder is registered in the Register of bidders kept at the Business Registers Agency of the Republic of Serbia, and if the Bidder submits information/evidence of the above in the bid, then, when submitting the bid, is not required to prove compliance with the requirements/eligibility criteria from Section 2.3 of the Tender documents - Reasons for exclusion of Bidders from participation in the procurement procedure (evidence commonly applied under the law of the country of establishment, acknowledging that do not fall into the above categories).
If the Bidder is not registered in the Register of bidders kept at the Business Registers Agency of the Republic of Serbia, or in the relevant registry for non-resident bidders, it is necessary that the resident bidders submit evidence provided for in Article 77, Paragraph 1, Items 1 to 4 of the Public Procurement Law of the Republic of Serbia (″Off. Gazette of RS″, No. 124/12), or evidence commonly applied under the law of the country of establishment, acknowledging that do not fall into the above categories, for the non-resident bidders.
In case of any doubt the Bidder shall, upon request of the Procuring entity, provide additional evidence regarding  the aforementioned.
 
Responses to the questions covered by the request number 217 of 27/01/2014.

The response to the question number 1:
The number of a construction license was left by mistake analogously to design license. The license number 452 does not exist, so the required license number is 352IKS.
 








Responses to the questions covered by the request number 218 of 28/01/2014. 

Response to the question number 1:
Length of experience in years should be proved by completing and certifying the required tender forms, attached resume of qualified person. The Bidder may also submit the employment booklets - chapter 3.5. Relevant experience of the personnel should be proved by completing and certifying the required tender forms along with the attached resume of each qualified person and all other supporting evidence from the notes in forms - chapter 3.5.
The basis for engagement of employee should be proved by certifying the required tender forms. The Bidder may attach the work booklets, certificates of indefinite employment relationship (applicable forms) in case of employees with an indefinite employment contract or contract of engagement if persons are engaged on any other grounds-chapter 3.5.
In case of any doubt about any document submitted by the bidder, the bidder shall submit additional evidence upon request of the Procuring entity.
 
The response to the question number 2:
The bidder must provide the valid annual business reports (balance sheet, income statement, etc...) along with the opinion of external auditor as required in section 3.5.7. for the period 2010-2012.
For the year 2013 information required in the table on pages 57 and 58/108 in the Eligibility form 3.5.7. shall be deemed sufficient.
If at the time of bid submission you have your financial report for the year 2013, you can submit it if signed by the responsible manager, but a failure to submit this report, shall not be treated as the eliminatory condition.
 
The response to the question number 3:
Duly certified forms PP OD (Tax return of calculated and paid contributions for compulsory social insurance on fringe benefits charged to other payers) and PP OPJ (Tax return on calculated and paid tax on income from earnings under Art. 18 of the Law over the non-taxable amount) are accepted as a proof of regular performance of obligations to employees.
 
The response to the question number 4:
The responses to the questions 1, 2 and 4 covered by the request for clarification number 8 are valid, filed with the Procuring entity under number 160 of 01/23/2014.

The response to the question number 5:
The responses to the questions 1, 2 and 4 covered by the request for clarification number 8 are valid, filed with the Procuring entity under the number 160 of 23/01/2014.
 
The response to the question number 6:
The responses to the questions 1, 2 and 4 covered by the request for clarification number 8 are valid, filed with the Procuring entity under number 160 of 01/23/2014.
 
The response to the question number 7:
As a proof of technical capacity described in Item 3, Section 2.3 Eligibility Data, is sufficient to submit a completed Form 3.5.6, along with, in the event that the equipment is leased,  supporting documents specified in this form, a written confirmation of the owner confirming the availability of the leased equipment.
In case of any doubt the bidder shall provide additional evidence of the above-stated upon request of the Procuring entity.

 
Best regards,
[image: ]President of the Commission
Stanja Kakuča
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