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Dear Sir,

In regards to the request for clarification which you sent us on 30 January 2014 (registered with the Client under no. 227), regarding the public procurement entitled ''Preparing the Main project of multi-family residential object and performing construction works of constructing the object according to the prepared documentation, within the framework of the sub-project: Housing construction for young researchers of the University of Kragujevac'', no. IOP/3-2013, we give you the following answers:

Answer to the question no. 1:
In compliance with the Clause 15.1 of the General conditions of the bidding documents, the ''ORIGINAL'' and the ''COPY'' of the bid must be of the identical contents.

Answer to the question no. 2:
As, in compliance with the Article 7, paragraph 1, item 2.(2) of the Law on public procurement (Official Gazette of the Republic of Serbia, no. 124/12) and the Law on confirmation of the Frame loan agreement between the Republic of Serbia and Council of Europe Development Bank (CEB), F/P 1739 (2011) (Official Gazette of the Republic of Serbia - International agreements, no. 1/12), the procurement procedure of the ''Preparing the Main project of multi-family residential object and performing construction works of constructing the object according to the prepared documentation, within the framework of the sub-project: Housing construction for young researchers of the University of Kragujevac'', no. IOP/3-2013 is implemented in compliance with the Procurement directives of the CEB, thus the provision of the law on public procurement (Official Gazette of the Republic of Serbia no. 124/12) does not apply to the procedure in question.
The Client in the procedure in question makes reference to the provisions of the Law on public procurement (Official Gazzete of the Republic of Serbia no. 124/12) to the extent in which is it defined by the aforementioned Directives and provisions of the procurement documentation in question.

Answer to the question no. 3:
In compliance with the procurement documentation, specifically Part 2.3 Criteria for qualification - Financial capacity, the part named Provisions for joint ventures item d), each of the members must meet the requirements regarding the history of litigation, i.e. events described in item 5 Data for qualification, as well as requirements regarding long-term profitability, liquidity and regular payment.

Answer to the question no. 4:
Yes, the objects constructed for personal needs are taken into consideration, but in compliance with the defined criteria.



Answer to the question no. 5:
It is allowed to act in the described manner, but it is necessary that all members of the joint bid regulate their inter-relationships, including rights and obligations on the matter of providing banking guarantees. This may be regulated by an agreement on joint bid / venture which is to be submitted with the bid.

It is recommended by the Client that all necessary bank guarantees are submitted by the leading member of the joint bid, and that the members of the joint bid regulate their inter-relationships by counter-guarantees, which shall be regulated by the agreement on joint bid / venture. The Client notes that the business communication regarding the public procurement process, i.e. the performance of the contract, shall be done with the leading member of the joint bid only. In case of any problems connected to similar business constructions, the consequences shall be borne by the bidder only.


Regards,

President of the Committee
Stanja Kakuca
(signature)
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