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CLARIFICATION no. 5 
 

Procurement number OP/R/01/15 
 

Published on February 22, 2016 
 
Regarding the requests for additional clarifications of the tender document for the 
procurement no. OP/R/01/15 - Performing construction, reconstruction and renovation works 
for the second group of schools within School Modernisation Programme – Component 3, we 
submit the following answers: 
 
1. BIDDER’S QUESTION: 
On page 52 there is form – list of bidder’s employees. 
Is it possible for a bidder who participate for all 4 lots to list in this form all required number 
of employees (all of the required 260 employees), or does he need to list 65 employees for 
each lot separately? 
 
ANSWER: 
The bidder shall submit a bid for each lot. Each lot will form a separate contract. Given that 
the QUALIFICATIONS FORM 3.5.4 B integral part of the contract, it is necessary that the 
bidder submit the Form B 3.5.4 List of employees for each lot. 
 
2. BIDDER’S QUESTION: 
Will you accept business income for 2015 as general information about the experience since 
the accounting year ended and all contractors have required data available? 
 
ANSWER: 
The answer is yes. 
 
3. BIDDER’S QUESTION: 
Whether a certificate of solvency must be submitted for each bidder or just for a leading 
member of the consortium? 
 
ANSWER: 
Certificate of solvency must be submitted for each bidder within the consortium. 
 
4. BIDDER’S QUESTION: 
We kindly ask you to amend the Tender Documents as follows: 
Volume I, Section 2, 2.3 Qualification Data, Additional Requireiments, Item 4 it is requested 
that the Bidder must possess certificates  in  construction  field  namely  lSO  9001,  ISO  
14001,  ISO  50001 and OHSAS 18001. 
 
We request amendment of the text to read as follows or adequate: 
"The Bidder shall confirm that it conforms to standards lSO  9001,  ISO  14001,  ISO  50001 
and OHSAS 18001 either by means of certification or by self-declaration through self-
evaluation.” 
 
Explanation: 
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Companies conform to Quality Management, Environmental Management, Safety and Health 
Management and Energy Management not only by obtaining certifications issued by an 
external organization but also by other means which is done also by self-evaluation and can 
be confirmed by self-declaration. In practice both kind of companies perform the works to the 
satisfaction of the Investors. Besides in our country as well as in most European countries 
possession of above mentioned certificates is not obligatory in public procurement 
procedures, therefore we expect the amendment of this request as stated above. 
 
ANSWER: 
Bidder can submit a copy of the certificate or self-declaration, provided that the self-
evaluation was confirmed by the certification body. 
 
 

Procurement Committee 


