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CLARIFICATION no. 7 
 

Procurement number OP/R/01/15 
 

Published on February 26, 2016 
 
Regarding the requests for additional clarifications of the tender document for the 
procurement no. OP/R/01/15 - Performing construction, reconstruction and renovation works 
for the second group of schools within School Modernisation Programme – Component 3, we 
submit the following answers: 
 
1. BIDDER’S QUESTION: 
Is it allowed to form a consortium or an agreement on joint venture of two or more 
companies, where one of the companies is foreign, in the context of this procurement?  
 
ANSWER: 
Answer is affirmative. It is allowed to form a consortium or an agreement on joint venture of 
two or more companies, where one of the companies is foreign. 
 
2. BIDDER’S QUESTION: 
Is the form 3.4.2 Financial identification is to be filled by all members of the consortium, or 
only the authorised ones?  
 
ANSWER: 
As stated in the clause 2.2 Tender data, paragraph 10.1 - Forms 3.4.1, 3.4.2, 3.4.3, 3.5.1, 
3.5.3, 3.5.3А and 3.5.6 shall be submitted for every member of the consortium/joint venture.  
 
3. BIDDER’S QUESTION: 
Part 2.3 – Qualification data – obligatory conditions  
Question: Can the bidder, who is registered in the Register of Bidders in the BRA, submit the 
CERTIFICATE from the register of bidders and the Statement with the internet webpages?  
 

ANSWER: 
Please refer to Clarification no. 4 published on 19.02.2016. Answer number 12. 
 
4. BIDDER’S QUESTION: 
In your clarification number 2 dated 11.02.2016. you state that it is necessary to mention only 
the Contracts based on which the requested business revenue is achieved.  
Question: If the bidder participates for all lots, should he state in the form 3.5.2. all contracts 
of value of 21,000,000 EUR, and what should he submit as the evidence if necessary.  
 
ANSWER: 
Answer is affirmative. If the bidder submits the bid for multiple lots he has to have at least the 
sum of average annual incomes in the last three years for the lots for which he submits the 
bid.   
Leading partner of the consortium must fulfil minimum of 50% of this qualification criteria.  
 
It is necessary to submit: Qualification form 3.5.1, 3.5.2, 3.5.3 and 3.5.3А with confirmations 
of the Purchaser as well as the Solvency report – BON-1 form which is being issued by the 
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Business Registers Agency for the resident bidders, i.e. Solvency report of the competent 
institution for non-resident bidders.  
 
5. BIDDER’S QUESTION: 
Must the company which is registered in the Register of Bidders in the BRA, submit the 
confirmations requested by the tender document or is certificate from the register of bidders 
enough?  
 
ANSWER: 
Please refer to Clarification no. 4 published on 19.02.2016. Answer number 12. 
 
 

Procurement Committee 


