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BEOPPAL, HEMALWUHA 2226

CLARIFICATION NO. 1 TENDER DOCUMENT
Procurement no. RID-W/IQOP1-2018

Regarding the requests for additional clarifications of Tender Documents for the procurement:
Execution of construction and construction—craft works for making a part of facility and the
garage of “Science and Technology Park” in Novi Sad functional (Phase 11/2 and Phase I1/2a):
RID-W/IOP1-2018, we deliver the following answers:

Question:
(filed under number 3575 dated 20.06.2019.)

Can the tenderers who already have a Solvency report for 2018, submit it as evidence for
additional condition which relates to the financial capacity (clause a) page 32), turnover in the
amount of 33 (thirty-three) million euros for the last 3 (three) years (2018, 2017 and 2016),
since in this case thosc really are the last three years, as the mentioned condition states.

Answer:

In accordance with the Tender Documents, Volume I, Section 2, clause 2.3 Qualification
Data, sub-clause 1. Financial Capacity, under a), The Tenderer must meet the following
minimum criteria: Cumulative Operating Annual Turnover in the amount of 33 (thirty-three)
million euros for the last 3 (three) years (2015, 2016, 2017).

Considering that the requested Cumulative Operating Annual Turnover relates to 2015, 2016
and 2017 the Tenderer is obliged to prove the requested for the defined years.

Question:
(Filed under number 3596 dated 21.06.2019.)

Page 36. Tender Documents, Volume I, in part Personnel capability (clause 3) requests the
Tenderer to have employed persons with engineering licenses, and as evidence he must attach
the Excerpt from the Central Registry, copies of licences and certificates on the validity of
licences. Considering that there have been changes in the Law on Planning and Construction,
and that the membership in the Chamber is voluntary, so that there is no obligation of
payment of the annual fee, which means that certificates on paid annual licences are not being
issued. Pursuant to everything abovementioned we kindly ask you to change the mentioned
condition and enable us to not submit the certificate on licence validity.

Attached is the text from the website of the Ministry of Construction, Traffic and
Infrastructure, as well as the link which publishes this:

»Personal and other licences issued in accordance with the current law remain in force, unless
the conditions for their confiscation are met in accordance with the law and the bylaws
adopted on the basis of it. The validity of the licences is not conditional on paying the annual
membership fee in the Chamber.”



link https://www.mgsi.gov.rs/lat/aktuelnosti/saopstenje-ministarstva-u-vezi-s-izdavanjem-
licenci-za-inzenjere-arhitekte-i-prostorne

Answer:

In accordance with Tender Documents, Volume I, Section 2, clause 2.3 Qualification data,
sub-clause 3. Personnel capabilitics, under b) Tenderer is obliged to prove that he fulfils the
mentioned criteria by submitting the certificate on licence validity.

Considering the fact that the Chamber of Iingineers still issues the validity certificates upon
request, the Contracting Authority remains at his request for submitting the mentioned
evidence on licence validity — certificate on licence validity.

Question:
(Filed under number 3636 dated 21.06.2019.)

Page 36 out of 101, Volume I Tender Document, the following is stated:

Litigation History. The Tenderer shall provide accurate information on any current or past
litigation or arbitration resulting from contracts completed or under execution by him over
the last five years (from 2014-2018). A history of verdicts against the tenderer or any pariner
of a Consortium/Joint Venture may resull in not accepting the tender.

-Regarding the mentioned request please specify when and in which manner can the litigation
history of the tenderer lead to not accepting the tender. What kind of verdicts are those and in
which subjects? Is it about the subjects where the verdicts relate to the contracts mentioned at
page 37 out of 101, or is it about any contracts (and in that case, how shall the Contracting
Authority determine which subjects and verdicts are relevant)?

- Should the data, for the form 3.5.7 on page 61 out of 101, be inserted related to litigations
which relate to literally all the contracts of the tenderer which are being executed or are
completed in the previous five years (e.g. contracts regarding employment), or only to
contracts from the area of economy and business of the tenderer — does the request relate to all
the contracts relating to economy (like the contract by which the tenderer acquires the basic
funds — like computer equipment — for his needs), or is it related only to the litigation history
regarding the contracts for which it is stated on page 37 out of 101 that can lead to the
exclusion of the tenderer from participation in the procurement procedure?

We remind you that page 37 out of 101 states the following:

Tenderers will be excluded from participation in the procurement procedure if:

- if under another procurement procedure, loan implementation procedure or grant award
procedure financed by the EU funds, Multilateral Development Bank (MDB) or other
financial institution, it proved to be in serious breach of contract because it did not fulfil its
contractual obligations.




Contracting authorities may exclude from participation in a procurement procedure a Bidder
which has shown significant or persistent deficiencies in the performance of a substantive
requirement under a prior public contract, a prior contract with a contracting entity or a
prior concession contract which led to early termination of that prior contract, damages or
other comparable sanctions.

Furthermore any Bidder under the above situation may provide evidence to the effect that
measures laken by the Bidder are sufficient to demonstrate its reliability despite the existence
of a relevant ground for exclusion. If such evidence is considered as sufficient, the Bidder
concerned shall not be excluded from the procurement procedure.

Answer:

In accordance with the Tender Documents, Volume I, Section 2, clause 2.3 Qualification
Data, sub-clause 5. Litigation History states that the Tenderer “who has shown significant or
persistent deficiencies in the performance of a substantive requirement under a prior public
contract, a prior contract with a contracting entity or a prior concession contract which led to
carly termination of that prior contract, damages or other comparable sanctions” shall be
excluded from participation in the procurement procedure.

In accordance with the condition, every omission of fulfilling the basic requests which arise
from the types of mentioned contracts can lead to exclusion of the tenderer from the
procurement procedure.

Also, in accordance with the instructions for filling the form 3.5.7 it is necessary to mention
the information on the entire potential litigation history or arbitration connected to the
contracts which have been recalized in the last five years or their realization is ongoing —
previous public contracts, previous contracts with Contracting Authority or previous
concession contracts.

(Filed under number 3687 dated 24.06.2019.)

Page 66. Tender document states:
Form 3.7.1 Conditions of Contract

The Tenderer must insert here the first page of the General Conditions of Contract “General
Conditions of Contract for construction for building and engineering works designed by the
Employer, MDB harmonized edition, June 2010, ISBN 978-86-88809-01-6, 2-88432-044-X,
published by Fédération Internationale des Ingénicurs-Conseils (FIDIC) and each page of the
Particular Conditions of Contract which are an integral part of the Tender Documents, which
must be initialled by the person authorized to sign the Tender.

We have the following question: is this condition met only by submitting the page 88 of the
Tender Documents, signed by the authorized person or is this condition to be filled in some
other manner, and if so, in which manner, by not risking the copyright infringement of FIDIC
organization?




Answer:

The mentioned condition cannot be fulfilled by submitting the page 88 of the Tender
Documents, signed by the authorized person.

In accordance with the stated in Tender Documents, Form 3.7.1 Conditions of Contracts, the
mentioned condition is fulfilled by submitting the “the first page of the General Conditions of
Contract General Conditions of Contract for construction for building and engineering works
designed by the Employer, MDB harmonized edition, June 2010, ISBN 978-86-88809-01-6,
2-88432-044-X, published by Fédération Internationale des Ingénieurs-Conseils (FIDIC) and
each page of the Particular Conditions of Contract which are an integral part of the Tender
Documents, which must be initialled by the person authorized to sign the Tender”, which
proves that the Tenderer is familiar with the content of General Conditions of Contract.

Question:
(Filed under number 3708 dated 24.06.2019.)

Can the carpentry and locksmithing schemes be published, in order to form a more precise
price?

Answer:

The mentioned documentation is a part of design and technical documentation and is not a
constituent part of Tender Documents.

In accordance with the Invitation for Tender Submission, the overview of the design and
technical documentation can be done on work days from 9h to 14h, it is obligatory to schedule
the visit via e-mail: tamara.skundric@piu.rs.

Procurement Committee




