21. мар, 2022.

Додељено још 30 станова избегличким породицама у Лозници

У Лозници су уручени кључеви 30 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији.

Средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и инфраструктуру обезбедио Град Лозница.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су генерални секретар Министарства спољних послова Владе Републике Србије Славица Јелеча, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Јован Лазаров и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

„Србија је много добила вашим доласком, доласком младих и вредних људи. И сада смо сви на бранику наше отаџбине која се зове Србија и ми другу земљу немамо, морамо се заједно борити да је одбранимо. Најважнија ствар сваког човека је решење стамбеног питања и то сте остварили. Желим вам сву срећу, здравље и срећно усељење.“ истакао је шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Јован Лазаров.

У Лозници је у оквиру компоненте доделе станова укупно збринуто 120 избегличких породица.
Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС, УНХЦР и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.