30. нов, 2022.

У Вршцу уручени кључеви од 40 станова у оквиру Регионалног стамбеног програма

У Вршцу су уручени кључеви од 40 станова, намењених избегличким породицама са простора Босне и Херцеговине и Хрватске. Станови су изграђени у оквиру осмог потпројекта Регионалног стамбеног програма.

Догађају су присуствовали градоначелница Вршца Драгана Митровић, представник Европске комисије Холгер Шредер, амбасадор, шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ.Е. Јану Брату, в.д. шефа Представништва УНХЦР у Србији Стефани Краузе, представник Банке за развој Савета Европе Раинер Ловато, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић и комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић.

„Ближимо се завршетку реализације Регионалног стамбеног програма и заиста сам поносан када погледам бројке које говоре колико смо избегличких породица стамбено збринули у Републици Србији. И наша прича се наставља све док све оне најугроженије породице са простора Босне и Херцеговине и Хрватске не буду обезбеђене. Очекује нас усељење корисника у Новом Саду, Суботици, Врњачкој Бањи и још 11 општина.“ истакао је директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић.

Укупна бруто површина зграде је 2.866 квадратних метара, а вредност радова износи 1.226.547 евра.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС, УНХЦР и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.