28. сеп, 2015.

Potpisan ugovor o projektovanju 200 stanova za izbeglice

Direktor „JUP Istraživanje i razvoj“ d.o.o Beograd dr Goran Kvrgić, i predstavnik Grupe ponuđača „Elkoms“ d.o.o. i „Home Plan“ d.o.o., Slobodan Tošović, u ponedeljak 28.09.2015. godine, potpisali su ugovor o projektovanju 200 stanova u devet opština namenjenim izbeglim licima, u okviru drugog Potprojekta Regionalnog stambenog zbrinjavanja u Republici Srbiji.

Projekat podrazumeva projektovanje devet višestambenih objekata za 200 porodica na teritoriji gradova: Šid, Vršac, Kikinda, Kruševac, Prokuplje, Paraćin, Bajina Bašta, Šabac i Sremska Mitrovica.

Vrednost ugovora je 13.480.000,00 dinara bez PDV-a.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Program se finansira sredstvima donatora, a to su EU, SAD, Norveška, Švajcarska i ostali bilateralni donatori. Zahvaljujući njihovoj podršci uspostavljen je i Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice, kojim upravlja Razvojna Banka Saveta Evrope.

Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 335 miliona evra.