24. мај, 2016.

Potpisan ugovor o projektovanju i izgradnji montažnih kuća vredan oko dva miliona evra

Ugovor o projektovanju i izgradnji montažnih kuća u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa za trajno rešavanje stambenih potreba izbeglih lica u Republici Srbiji, potpisali su direktor „JUP Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd prof. dr Goran Kvrgić i direktor „Monter gradnja Ćurčić“ d.o.o. Ivanjica Miloš Ćurčić. 

Vrednost ugovora za partije 1,2,3 iznosi 209.442.736,56 dinara sa PDV-om.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja u Republici Srbiji je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Crne Gore, koji u Srbiji sprovodi „JUP Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd u saradnji sa Komeserijatom za izbeglice i migracije.

U cilju rešavanja stambenog zbrinjavanja izbeglih lica koje su napustile ratom zahvaćena područja na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991. – 1995. godine, i utočište našle u Srbiji, Regionalni program predviđa pomoć kroz dodelu bespovratnih paketa građevinskog materijala, kupovinu seoskih domaćinstava, izgradnju stanova, projektovanje i izgradnju montažnih kuća.

Program se sprovodi uz podršku međunarodne zajednice, uključujući EU, SAD, UNHCR, OEBS i CEB. Ukupna vrednosti procenjenih troškova Programa je oko 584 miliona evra, od kojh je od strane EU, kao najvećeg donatora, opredeljeno 230 miliona. Ostali donatori su Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Republika Češka, Republika Slovačka i Mađarska.