Vesti
Potpisivanje ugovora Kragujevac 20.05.2013
Ponedeljak, 27. maj, 2013.
Potpisan ugovor u Kragujevcu
Predstavnici Vlade Srbije, Univerziteta u Kragujevcu i lokalne samouprave su u ponedeljak, 20. maja 2013. godine, potpisali u Kragujevcu ugovor o finansiranju i upravljanju aktivnostima Potprojekta izgradnje i opremanja objekta Centri izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu.
Ugovor o izgradnji i opremanju objekta Centri izvrsnosti površine 11.500 m2 su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Žarko Obradović, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i direktor JUP Istraživanje i razvoj d.o.o. prof. dr Aleksandar Simonović.
Univerzitet u Kragujevcu se navedenim ugovorom obavezao da bliže definiše centre izvrsnosti u prioritetnoj istraživačkoj oblasti - biomedicina, i to: za matične ćelije, za funkcionalno istraživanje, za molekularna i celularna istraživanja i za morfološka istraživanja, kao i ostale centre izvrsnosti po potrebi, a za čije namene će objekat biti izgrađen u skladu sa odredbama ugovora.
Broj centara izvrsnosti, kao i njihova namena će biti u skladu sa potrebama laboratorijskog prostora, naučno-istraživačkom delatnošću, istraživanjem i razvojem, a prevashodno u skladu sa potrebama delatnosti Univerziteta u Kragujevcu.
Ukupna vrednost Potprojekta izgradnje i opremanja objekta Centri izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu iznosi oko 20.000.000,00 evra, dok se realizacija planira za period 2013-2015. godine.
Izgradnja i opremanje Centra za matične ćelije su relevantni kako za širu zajednicu, tako i za Univerzitet u Kragujevcu jer je cilj projekta i uključivanje programa regenerativne medicine, koja je orijentisana na istraživanje matičnih ćelija i njihovu primenu u lečenju ljudi, u obrazovni program.
41ms