Vesti
Subota, 9. novembar, 2019.
Станови за десет избегличких породица у Брусу
У Брусу су додељени кључеви десет станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији.

Догађају су присуствовали први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, председник општине Брус Саша Милошевић, представник Делегације Европске уније у Републици Србији Енрико Винсентин, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Андреа Орицио, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драган Катуца и помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије Иван Гергинов.

Финансијска средства за изградњу објекта у Брусу обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за развој Савета Европе и то у износу од 234.714,42 евра, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедила општина Брус.
Укупна бруто површина објекта износи 660,42 квадратна метра.

Дачић је истакао да је Регионални стамбени програм један изузетан програм који, без обзира на националну припадност, крајње равномерно помаже свима који су остали без својих домова где год да се налазе на простору бивше Југославије. Он је додао да је кроз овај програм у Србији већ стамбено збринуто приближно 4.000 избегличких породица.

Дачић се захвалио председнику општине Брус Саши Милошевићу, као и амбасадору ОЕБС-а Орицију, представнику Делегације ЕУ Енрику Висентину, директору Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драгану Катуци, помоћнику комесара за избеглице и миграције Ивану Гергинову.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.
Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
41ms