Vesti
Petak, 24. januar, 2020.
У Сомбору додељени кључеви од 40 станова избеглицама из Босне и Херцеговине и Хрватске
24.01.2020.

У Сомбору је данас, 24. јануара 2020., додељено 40 кључева од станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају прбивалиште на територији овог града. Станови су изграђени у оквиру Потпројекта четири Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији.

Финансијска средства за изградњу објекта у Улици Проте Матеје Ненадовића број 5 обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедио Град Сомбор. Укупна вредност радова износи 856.694,79 евра, а бруто површина објекта је 2.722,00 м2. Тридесет станова намењено је за откуп-закуп, а десет за социјално становање у заштићеним условима.

Догађају су присуствовали Ивица Дачић, први потпредсeдник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора, Бригит Кухар, програм менаџер Делегације Европске уније у Србији, Андреи Казаков, координатор УНХЦР-а у Србији, Тимоти Свет, регионални координатор за избеглице при Амбасади САД у Србији, Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, програним и расељеним лицима, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о Београд, представници других државних и међународних институција и организација, и корисници.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да су кроз Регионални стамбени програм Србија и ЕУ остварили изузетну сарадњу, а корисницима пожелео да им овај дан буде нови почетак ка сигурнијој и мирнијој будућности.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић подвукао је важност пуне, брзе и ефикасне реализације Регионалног стамбеног програма. Захвалио се свима који учествују у имплементацији или га на било који начин подржавају. Корисницима се захвалио на стрпљењу и пожелео дуг и миран живот у новим домовима.

Извор:www.kirs.gov.rs
43ms