Vesti
Četvrtak, 11. april, 2019.
Почела испорука 221 пакета грађевинског материјала за избеглице из БиХ и Хрватске
Породица Карна, Славица и њен син Драган избеглице из Книна у оквиру седмог потпројекта Регионалног стамбеног програма добили су пакет грађевинског материјала за унутрашњу и спољну адаптацију куће у Банатском новом селу.

Пакет помоћи састоји се од материјала за постављање фасаде, замену подова, унутрашње и спољне столарије, замену водоводних и електроинсталација, адаптација комплетног купатила са уградњом нових санитарних елемената, итд.

Славица Карна је са двогодишњим сином и мужем 1995. године избегла у Србију током акције „Олуја“. Уточиште су нашли у Банатском новом селу у ком живе од доласка из Хрватске. Супруг је преминуо 2003. године. Девет пута су се селили да би 2007. године купили скромну кућу у селу, која ће уз пакет грађевинског материјала, постати удобан дом.

„Срећни смо што ћемо уз помоћ овог пакета грађевинског материјала решити један од најважнијих животних проблема. Захваљујемо се донаторима и свима онима који су део Регионалног стамбеног програма на помоћи и подршци. Са уградњом почињемо већ у суботу,“ истакла је Славица Карна.

Почетку испоруке присуствовали су градоначелник Панчева Саша Павлов, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић, представници донатора, Мисије ОЕБС-а у Србији, представништва УНХЦР-а у Србији И директор “Јединице за управљање пројектима у јавном сектору”д.о.о. Београд Драган Катуца.

У оквиру Регионалног стамбеног програма до сада је купљено 1075 сеоских кућа, усељен је 301 стан, саграђено 266 монтажних кућа и испоручено 1456 пакета грађевинског материјала за обнову и адаптацију куће. Доделом помоћи породици Карна пређен је број од 3000 трајно стамбено збринутих корисника и он данас износи 3098. До завршетка РСП више од 7.000 избегличких породица из БиХ и Хрватске имаће решено стамбено питање, а помоћ се испоручује паралено кроз укупно девет потпројеката.

Регионални стамбени програм (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у све четири земље.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и ЦЕБ-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Швајцарске, Италије, Норвешке, Данске, Турске, Луксембурга, Шпанија, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.
51ms