Vesti
Četvrtak, 11. april, 2019.
Počela isporuka 221 paketa građevinskog materijala za izbeglice iz BiH i Hrvatske
Porodica Karna, Slavica i njen sin Dragan izbeglice iz Knina u okviru sedmog potprojekta Regionalnog stambenog programa dobili su paket građevinskog materijala za unutrašnju i spoljnu adaptaciju kuće u Banatskom novom selu.

Paket pomoći sastoji se od materijala za postavljanje fasade, zamenu podova, unutrašnje i spoljne stolarije, zamenu vodovodnih i elektroinstalacija, adaptacija kompletnog kupatila sa ugradnjom novih sanitarnih elemenata, itd.

Slavica Karna je sa dvogodišnjim sinom i mužem 1995. godine izbegla u Srbiju tokom akcije „Oluja“. Utočište su našli u Banatskom novom selu u kom žive od dolaska iz Hrvatske. Suprug je preminuo 2003. godine. Devet puta su se selili da bi 2007. godine kupili skromnu kuću u selu, koja će uz paket građevinskog materijala, postati udoban dom.

„Srećni smo što ćemo uz pomoć ovog paketa građevinskog materijala rešiti jedan od najvažnijih životnih problema. Zahvaljujemo se donatorima i svima onima koji su deo Regionalnog stambenog programa na pomoći i podršci. Sa ugradnjom počinjemo već u subotu,“ istakla je Slavica Karna.

Početku isporuke prisustvovali su gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić, predstavnici donatora, Misije OEBS-a u Srbiji, predstavništva UNHCR-a u Srbiji I direktor “Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru”d.o.o. Beograd Dragan Katuca.

U okviru Regionalnog stambenog programa do sada je kupljeno 1075 seoskih kuća, useljen je 301 stan, sagrađeno 266 montažnih kuća i isporučeno 1456 paketa građevinskog materijala za obnovu i adaptaciju kuće. Dodelom pomoći porodici Karna pređen je broj od 3000 trajno stambeno zbrinutih korisnika i on danas iznosi 3098. Do završetka RSP više od 7.000 izbegličkih porodica iz BiH i Hrvatske imaće rešeno stambeno pitanje, a pomoć se isporučuje paraleno kroz ukupno devet potprojekata.

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u sve četiri zemlje.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i CEB-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španija, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.
Informator o radu  
30ms