Vesti
Ponedeljak, 25. oktobar, 2021.
У Београду додељени уговори о куповини 14 станова за избегличке породице
У оквиру Регионалног стамбеног програма у Београду је уручено 14 уговора о куповини станова, намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске. Станови су купљени у оквиру деветог потпројекта овог Програма.

Финансијска средства за куповину станова обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, у којем је највећи донатор Европска унија.

„Oдговорност наше државе je да урадимо све да живот избегличких породица учинимо бољим и сигурнијим. Додела уговора о куповини станова резултат је заједничког рада свих учесника Програма а све у циљу збрињавања најугроженијих на територији Републике Србије.“ истакао је директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић.

Директор је напоменуо да је ово само првих 14 станова и да има још станова који су у процедури.

Догађају у Београду присуствовали су и министар спољних послова у Влади Републике Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Никола Селаковић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жофре, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Јорн Еуген Гјелстад, шефица Представништва УНХЦР у Србији Франческа Бонели и заменик комесара за избеглице и миграције Светлана Велимировић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, чији је циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

49ms