Vesti
Ponedeljak, 6. april, 2015.
Potpisan Ugovor o rešavanju stambenog pitanja izbeglica u Beogradu
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, direktor “ JUP Istraživanje I razvoj”d.o.o, Beograd (JUP) dr Goran Kvrgić i komesar Komesarijata za izbeglice i migracije, Vladimir Cucić potpisali su ugovor o realizaciji Regionalnog stambenog projekta, koji će omogućiti trajno rešavanje stambenog pitanja izbeglica na teritoriji grada Beograda.

Ugovorom je predviđena izgradnja 235 stanova u Ovči, dodela 350 paketa građevinske pomoći, kao i kupovina 50 seoskih domaćinstava i 80 montažnih kuća.

Cilj potprojekta je obezbeđivanje trajnih rešenja stambenih pitanja za oko 715 ugroženih izbegličkih porodica.

“Imamo veliki broj izbeglica na teritoriji grada, za koje nije nađeno sistemsko rešenje i kojima se niko nije bavio na ovaj način. Ovaj ugovor podrazumeva trajno rešavanje njihovog stambenog problema i ovo je način na koji treba da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Direktor “JUP Istraživanje I razvoj” d.o.o Beograd, dr Goran Kvrgić smatra da “JUP Istraživanje I razvoj” d.o.o Beograd ima najodgovorniji zadatak u ovom projektu i nada se da će sve biti uspešno realizovano.

"Nadam se da ćemo se naći na ovom mestu ponovo u predviđenom roku i da ćemo tada konstatovati da smo uspešno uradili sve ono što stoji u ugovoru", rekao je direktor “JUP Istraživanje I razvoj” d.o.o Beograd, dr Goran Kvrgić.

Nakon potpisivanja ugovora sledi javni poziv za sve one koji su stekli status izbeglica kroz period od 1991. – 1995.godine, koji nemaju trajno rešenje stambenog pitanja a imaju prebivalište na teritoriji Beograda.
Komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić ističe da je ovo pošten odnos prema ljudima koji svoj krov nad glavom čekaju duže od dvadeset godina i da su sa donatorima u poslednjih nekoliko godina pomogli oko 1.200 porodica.

Za realizaciju ugovora, donatori će obezbediti blizu 11 miliona evra, dok će Grad, oko 5 miliona evra.
Regionalni program stambenog zbrinjavanja je višegodišnji program, čiji je cilj obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu, a treći talas projekta je isključivo namenjen licima koja žive na teritoriji grada Beograda.

Donatori projekta su EU, SAD, Norveška, Švajcarska i ostali bilateralni donatori. Zahvaljujući njihovoj podršci uspostavljen je i Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice, kojim upravlja Razvojna Banka Saveta Evrope.
42ms