Vesti
Petak, 17. mart, 2017.
Položen kamen temeljac za izgradnju 40 stanova u Sremskoj Mitrovici
U Sremskoj Mitrovici postavljen je kamen temeljac za izgradnju 40 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji.

Događaju je prisustvovao potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. Dačić je istakao da je cilj realizacije projekta da u Srbiji više ne bude onih koji imaju status izbeglica iz devedesetih godina.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i direktor Jedinice za upravljanje projektima “Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd Goran Kvrgić.

U okviru drugog potprojekta gradiće se stanovi u i Kruševcu, Paraćinu, Vršcu, Prokuplju, Bajinoj Bašti po 20, Šapcu i Kikindi po 25 i u Šidu 10 stanova.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja u Republici Srbiji je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Crne Gore, koji u Srbiji sprovodi „JUP Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd u saradnji sa Komeserijatom za izbeglice i migracije.

U cilju rešavanja stambenog zbrinjavanja izbeglica koje su napustile ratom zahvaćena područja na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991. – 1995. godine, i utočište našle u Srbiji, Regionalni program predviđa pomoć kroz dodelu bespovratnih paketa građevinskog materijala, kupovinu seoskih domaćinstava, izgradnju stanova, projektovanje i izgradnju montažnih kuća.

Program se sprovodi uz podršku međunarodne zajednice, uključujući EU, SAD, UNHCR, OEBS i CEB. Ukupna vrednosti procenjenih troškova Programa je oko 584 miliona evra, od kojh je od strane EU, kao najvećeg donatora, opredeljeno 230 miliona. Ostali donatori su Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Republika Češka, Republika Slovačka i Mađarska.

Planirani rok za završetak gradnje stanova u Sremskoj Mitrovici je februar 2018. godine.
37ms