Vesti
Sreda, 8. avgust, 2018.
Положен камен темељац за изградњу 276 станова у Ветернику
У оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Ветернику је положен камен темељац за изградњу 276 станова који су намењени избеглицама из Босне и Херцеговине и Хрватске а који имају пребивалиште на територији Новог Сада.

Свечаном полагању камена темељца присуствовао је први потпредседник Владе Републике Србије Ивица Дачић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представник ЕУ Делегације у Србији Матеја Норчич Штамцар, представник УНХЦР-а Ханс Шодер, представник ОЕБС-а Џејмс Стокстил, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић и в.д. директора „Јединице за управљање пројектима у јавном сектору“ д.о.о. Београд Драган Катуца.

Укупна вредност радова на изградњи објекта је 6,4 милиона евра, а планирани рок за завршетак извођења радова је новембар 2019. године.

За избегла лица са територије града Новог Сада у предстојећем периоду биће обезбеђено још 30 станова из откупа, започето је и пројектовање на стамбене јединице у Футогу а у процедури је и пројектовање још 94 стана у Ветернику. Укупно ће на територији Новог Сада, у оквиру Регионалног стамбеног програма, бити обезбеђено 615 стамбених решења за избеглице. Од тога су 552 стамбене јединице, 30 сеоских кућа, 13 монтажних кућа, као и 20 пакета грађевинског материјала.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породица у региону.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.
42ms