Vesti
Sreda, 8. avgust, 2018.
Položen kamen temeljac za izgradnju 276 stanova u Veterniku
U okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Veterniku je položen kamen temeljac za izgradnju 276 stanova koji su namenjeni izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske a koji imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovao je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnik EU Delegacije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, predstavnik UNHCR-a Hans Šoder, predstavnik OEBS-a Džejms Stokstil, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i v.d. direktora „Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru“ d.o.o. Beograd Dragan Katuca.

Ukupna vrednost radova na izgradnji objekta je 6,4 miliona evra, a planirani rok za završetak izvođenja radova je novembar 2019. godine.

Za izbegla lica sa teritorije grada Novog Sada u predstojećem periodu biće obezbeđeno još 30 stanova iz otkupa, započeto je i projektovanje na stambene jedinice u Futogu a u proceduri je i projektovanje još 94 stana u Veterniku. Ukupno će na teritoriji Novog Sada, u okviru Regionalnog stambenog programa, biti obezbeđeno 615 stambenih rešenja za izbeglice. Od toga su 552 stambene jedinice, 30 seoskih kuća, 13 montažnih kuća, kao i 20 paketa građevinskog materijala.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodica u regionu.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.
Informator o radu  
64ms