Vesti
Ponedeljak, 27. septembar, 2021.
Наставља се изградња Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу
Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић присуствовао је свечаном обележавању почетка радова на наставку изградње Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу. Свечаном обележавању почетка радова присуствовали су и градоначелник Крагујевца Никола Дашић, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић, декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу Владимир Јаковљевић, декан Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу проф. др Добрица Миловановић и директор Института за информационе технологије, Универзитета у Крагујевцу проф. др Зоран Марковић.

Изградња Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу део је пројекта Истраживање и развој у јавном сектору чији је промотер Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић поздравио је наставак радова на изградњи Центара.

„Са најсавременијом опремом наши научници ће имати најбоље услове за проучавање матичних ћелија и њихову употребу за лечење људи. Са овим Центром, Крагујевац, па и Србија, ће постати центар биотехнологије, биоинжењеринга и свега што се тиче медицинских наука, односно технологије у медицини.“ истакао је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Јединица за управљање пројектима у јавном сектору пратиће реализацију овог пројекта површине 11.500 м2.

„Наша држава је последњих година много напредовала а чињеница да ће у блиској будућности по први пут имати изграђен и опремљен Центар за истраживање на матичним ћелијама и Банку матичних ћелија, као и могућност чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија својих грађана је од националног значаја. Изградња оваквих институција представља заједнички допринос свих нас, учесника овог пројекта у циљу даље модернизације нашег друштва и државе. Све ово не би било могуће да нисмо имали снажну подршку председника Републике Србије господина Вучића и Владе Републике Србије. Велику захвалност дугујем и министру господину Ружићу, који се несебичним ангажовањем борио да се реализација овако важног државног пројекта настави.“ истакао је директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић.

Изградња Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу је од изузетног значаја за Универзитет у Крагујевцу, јер ће се обављати научна истраживања из области биомедицинских наука, матичних ћелија, биомедицинског инжењеринга, информационих технологија.

Укупна вредност Потпројекта изградње и опремања објекта Центри изврсности Универзитета у Крагујевцу износи до 18 милиона евра. Изградња јединствене научно истраживачке установе у Крагујевцу финансира се из средстава кредита Европске инвестиционе банке, средстава Града Крагујевца и из средстава Универзитета у Крагујевцу.

Изградњом и опремањем Центара изврсности и Банке за матичне ћелије, Србија ће по први пут створити услове чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија својих грађана.

Почетак радова на наставку изградње Центара изврсности очекује се крајем септембра. Рок за завршетак изградње је 365 дана.

Након завршетка грађевинских радова, биће расписан тендер за набавку најсавременије опреме.

Mинистар Ружић је са званичницима обишао и Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и свечано уручио индексе бруцошима школске 2021/2022 године.

27ms