Vesti
Ponedeljak, 11. april, 2011.
Položen kamen temeljac za zgradu UNS-a
Kamen temeljac položili su potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović i rektor Univerziteta u Novom Sadu (UNS) prof. dr Miroslav Vesković.
Reč je o simboličnom nastavku radova na zgradi započetoj još pre 17 godina, koja je kao napušteni skelet ružila prostor u blizini Filozofskog fakulteta. Nova zgrada će se, prema rečima Veskovića, raditi na starim projektima, koji su poslužli kao osnova i u međuvremenu delimično modifikovani.

"Ovim projektom ćemo pokazati da je slika o nekadašnjoj Jugoslaviji, pa i Srbiji, kao nedovršenom projektu, o čemu možemo da pročitamo u knjizi pokojnog Zorana Đinđića, počela da se menja. Srbija više ne želi da bude nedovršeni projekat, već zemlja u kojoj se zna kada počinju, a kada se dovršavaju određeni poslovi", istakao je Đelić.

Pokrajinski premijer Pajtić je, u tom kontekstu, podsetio da su prethodne generacije zaista ostavile više građevinskih skeleta u Novom Sadu, poput Urgentnog centra, porodilišta i ove betonske konstrukcije UNS-a, ali da su aktuelne vlasti odlučne da sve započete projekte i dovrše.

"U Vojvodini se svaki dan ili završava ili počinje neki projekat. Pokrajinska vlada je u Centar investirala 150 miliona dinara, a finansiraćemo preko UNS-a, čiji smo osnivač, i uređenje okolnog zemljišta. Ulaganje u nauku je ulaganje u razvoj, ovo jeste jedna od najvažnijih investicija u Vojvodini, jer će mnogo značiti ne samo UNS-u, već celom društvu", istakao je Pajtić.
Čitav projekat stajaće 5,5 miliona evra, od čega će četiri miliona stići iz republičke kase. U prostoru od oko 6.000 kvadratnih metara, sem rektorata i biblioteke, nalaziće se i odeljenja zadužena za koordinaciju rada svih fakulteta UNS-a, ali i saradnju sa spoljnim svetom.

Prema rečima sekretara Petrovića, u novoj zgradi će pokrajinska vlada imati svojih 970 kvadratnih metara, gde će se nalaziti agencije za korišćenje IPA fondova Evropske unije, berza mineralnih sirovina, kancelarija za energetsku efikasnost i drugo.
46ms