Vesti
Subota, 3. avgust, 2019.
У Врњачкој Бањи додељено 20 станова избегличким породицама
Двадесет избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Врњачка Бања уселило се у нове станове.

Станови су изграђени у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији чија је вредност 18,6 милиона евра, од којих је 16,6 део из Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за развој Савета Европе, а остали део од два милиона евра је национална контрибуција Републике Србије.

Изграђене су укупно три зграде, две са по осам и једна са четири стамбене јединице.

На свечаности поводом усељења учествовали су Штефан Худолина из Делегације ЕУ у Србији, која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, Ханс Шодер, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Бојан Стевић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић И директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драган Катуца.

“У оквиру четвртог потпројекта гради се 261 стан, а биће збринуто 1.233 породица. Станови су изграђени и усељени у шест од 13 општина, а у преосталима се приводе крају", истакао је први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

Он је напоменуо да корисници у Ариљу, Зрењаниу, Лозници, Кладову и Неготину већ исељени.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

34ms