Vesti
Subota, 3. avgust, 2019.
U Vrnjačkoj Banji dodeljeno 20 stanova izbegličkim porodicama
Dvadeset izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Vrnjačka Banja uselilo se u nove stanove.

Stanovi su izgrađeni u okviru četvrtog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji čija je vrednost 18,6 miliona evra, od kojih je 16,6 deo iz Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a ostali deo od dva miliona evra je nacionalna kontribucija Republike Srbije.

Izgrađene su ukupno tri zgrade, dve sa po osam i jedna sa četiri stambene jedinice.

Na svečanosti povodom useljenja učestvovali su Štefan Hudolina iz Delegacije EU u Srbiji, koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, Hans Šoder, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović I direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dragan Katuca.

“U okviru četvrtog potprojekta gradi se 261 stan, a biće zbrinuto 1.233 porodica. Stanovi su izgrađeni i useljeni u šest od 13 opština, a u preostalima se privode kraju", istakao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

On je napomenuo da korisnici u Arilju, Zrenjaniu, Loznici, Kladovu i Negotinu već iseljeni.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Informator o radu  
74ms