Vesti
Sreda, 16. avgust, 2017.
Modernizacija škola u Beogradu
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktorka“ Jedinice za upravljanje projektima“ d.o.o. Beograd Vesna Vandić potpisali su danas u Obrenovcu Sporazum o saradnji na realizaciji Programa modernizacije škola. Sporazum podrazumeva saradnju na rekonstrukciji i proširenju kapaciteta izdvojenog odeljenja Osnovne škole ”Jovan Jovanović Zmaj” u Zvečkoj i Pete ekonomske škole u Rakovici.

"Škola u Zvečkoj je mala područna škola u sredini koja je u narastanju, pa postoji potreba da se prošire kapaciteti za obavljanje nastave", rekao je ministar Šarčević i naglasio da deca koja žive na periferiji grada moraju imati iste uslove kao deca iz centra.

Osim rekonstrukcije postojećih učionica biće izgrađene novi kabineti, ali i fiskulturna sala. Reč je o velikoj investiciji od 1,3 miliona evra. Od kako sam ja ministar počeli su radovi na više od 60 fiskulturnih sala i biće ih još, poručio je Šarčević. On je dodao da bi radovi na rekonstrukciji škola u Zvečkoj i Rakovici trebalo da počnu do kraja godine.

I učenici Pete ekonomske škole u Rakovici dobiće nove kabinete, dok će postojeći biti rekonstruisani. Vrednost tih radova je 625.000 evra. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ukazao je da je Grad Beograd prošle godine uložio preko 230 miliona dinara u adaptacije i sanacije škola i istakao da tu nije kraj.

"Radimo zajedno sa Vladom na tome da se investira u svaku osnovnu i srednju školu kako bi okruženje u kojima naša deca uče bilo što bolje i što lepše", rekao je Mali.

Da je ovo veliki dan za Obrenovac istakao je predsednik te opštine Miroslav Čučković poručivši da je današnji sporazum dokaz da će i naselje Zvečka dobiti novu školu.

"Imali smo četiri škole bez fiskulturne sale. Izgradnju jedne je finansirala opština, novac za drugu obezbedila je Skupština Grada Beograda, za ovu u Zvečkoj Ministarstvo prosvete. Gradnja poslednje nedostajuće fiskulturne sale u Obrenovcu, u Osnovnoj školi „Nikola Tesla”, počeće sledeće godine, a novac će obezbediti opština i grad", rekao je Čučković.

Program modernizacije škola finansira se sredstvima Evropske investicione banke i započet je 2010. godine, a do sada je rekonstruisano 100 školskih objekata u celoj Srbiji. Trenutno su u toku radovi ili primopredaja u 34 objekta, dok je za 39, uključujući objekte u Zvečkoj i Rakovici, u toku tenderska procedura.

Plan je da se tenderska procedura okonča do novembra 2017. godine.

www.mpn.gov.rs
www.mpn.gov.rs
41ms