Vesti
Uručeni ključevi 16 stanova izbegličkim porodicama u Mionici
Šesnaest izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sa prebivalištem na teritoriji opštine Mionica danas je dobilo svoj novi dom. Stanovi su dodeljeni u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Jedanaest stanova namenjeno je za zakup i otkup, dok je pet stanova za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

Svečanom događaju uručenju ključeva su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik opštine Mionica Boban Janković, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave I lokalne samouprave Bojan Stević, šef operativnog sektora br 2 Delagacije EU Stefen Hudolin, zamenik šefa Misije OEBS-a Džozef Melot, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

„Želeo bih da posebno istaknem da je Regionalni stambeni program rezultat zajedničkog rada i angažovanja domaćih i evropskih kapaciteta i mogao bi da bude model saradnje koja daje konkretne, vidljive rezultate za naše građane, čemu kontinuirano težimo. Naša je obaveza da pomažemo i budemo podrška svim pripadnicima našeg naroda, a posebno onima koji su se, ne svojom krivicom, našli u veoma teškim i tragičnim životnim okolnostima. Srbija je u svakom trenutku na usluzi svojim građanima i nastojaćemo da realizujemo što više uspešnih projekata poput Regionalnog stambenog programa“ istakao je Dačić.

U okviru Programa u toku je izgradnja još 563 stana I oni će biti useljeni tokom 2020.godine. Takođe, planirana je izgradnja I 958 stanova u 18 opština na teritoriji Republike Srbije. Korisnici ovih stanova biće useljeni sledeće godine.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Informator o radu  
67ms