Vesti
Petak, 3. januar, 2020.
Уручени кључеви 16 станова избегличким породицама у Мионици
Шеснаест избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, са пребивалиштем на територији општине Мионица данас је добило свој нови дом. Станови су додељени у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији. Једанаест станова намењено је за закуп и откуп, док је пет станова за социјално становање у заштићеним условима.

Свечаном догађају уручењу кључева су присуствовали први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, председник општине Мионица Бобан Јанковић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, шеф оперативног сектора бр 2 Делагације ЕУ Стефен Худолин, заменик шефа Мисије ОЕБС-а Џозеф Мелот, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

„Желео бих да посебно истакнем да је Регионални стамбени програм резултат заједничког рада и ангажовања домаћих и европских капацитета и могао би да буде модел сарадње која даје конкретне, видљиве резултате за наше грађане, чему континуирано тежимо. Наша је обавеза да помажемо и будемо подршка свим припадницима нашег народа, а посебно онима који су се, не својом кривицом, нашли у веома тешким и трагичним животним околностима. Србија је у сваком тренутку на услузи својим грађанима и настојаћемо да реализујемо што више успешних пројеката попут Регионалног стамбеног програма“ истакао је Дачић.

У оквиру Програма у току је изградња још 563 стана и они ће бити усељени током 2020.године. Такође, планирана је изградња и 958 станова у 18 општина на територији Републике Србије. Корисници ових станова биће усељени следеће године.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
50ms