Vesti
Petak, 19. februar, 2021.
Уручени уговори о усељењу 13 избегличких породица у Сомбору
У Сомбору је 13 избегличких породица добило уговоре о усељењу у станове, купљених у оквиру седмог потпројекта Регионалног стамбеног програма.

„Влада Републике Србије континуирано решава проблеме избеглих лица и настоји да им обезбеди услове за повратак или за интеграцију у Републици Србији.

Јединица за управљање пројектима у јавном сектору улаже напоре на реализацији овог Програма са крајњим циљем трајног збрињавања најугроженијих избегличких породица.“ истакао је шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Јован Лазаров.

Вредност купљених станова у Сомбору је 356.700 евра, а средства су обезбеђена из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма.

Догађају су присуствовали Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора, Светлана Велимировић заменица комесара за избеглице и миграције, Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР у Србији, Стефан Стандстад, други секретар амбасаде Норвешке, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници међународних и других организација и институција.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

43ms