Vesti
Utorak, 10. decembar, 2019.
Потписани уговори о извођењу радова на изградњи 290 стамбених јединица у 6 општина
Уговори о извођењу радова на изградњи 290 стамбених јединица у 6 општина данас у Београду потписали су в.д. директора „Јединице за управљање пројектима у јавном сектору“ д.о.о. Београд Драган Катуца и Вукајло Бабић испред предузећа Инобачка доо Нови Сад у оквири осмог потпројекта Регионалног стамбеног програма.

Станови који су намењени избеглим лицима из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине градиће се у Новом Саду 152 стана, Суботици 44 стана, Вршцу и Панчево по 40 стамбених јединица, Ариљу 8 и 6 стамбених јединица у Бачком Петровцу.

Укупна вредност потписаних уговора износи близу 7.844.000 евра без ПДВ-а.

Компонента изградња станова се показала као веома ефикасан начин решавања проблема избеглих лица. До сада је усељено 19 зграда у 16 јединица локалне самоуправе, односно 791 породица је збринута на овај начин. У наредном периоду биће усељно још 214 корисничких породица у Кикинди, Сомбору, Ужицу, Оџацима, Жабарима, Пожаревцу, Свилајнцу, Ваљеву, Мионици, Крупњу.

„ Регионални стамбени програм је изузетан пројекат и ове године је имплементација Програма била веома успешна. Скоро 4.000 породица је стамбено обезбеђено кроз неку од компоненти овог Програма и то је огроман успех и резултат напорног рада свих учесника Програма. Циљ Регионалног стамбеног програма је да до краја 2021.године буде трајно збринуто више од 7.000 избегличких породица са простора бивше Југославије. Такође, неопходно је напоменути да је у току изградња још 1000 станова и они ће бити завршени и усељени 2020.године” рекао је директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драган Катуца.

У оквиру осмог и деветог потпројекта Програма планирана је изградња 958 станова у 18 општина на територији Републике Србије.Ови станови ће бити усељени у току 2021. године.

Циљ Регионалног програма стамбеног збрињавања је стварање адекватних стамбених услова за избегла лица, као и њихова социјално-економска интеграција у друштву.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за 7.378 породица у Републици Србији, односно 22.134 корисника према средствима донације у овом тренутку.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.
34ms