Vesti
Utorak, 10. decembar, 2019.
Potpisani ugovori o izvođenju radova na izgradnji 290 stambenih jedinica u 6 opština
Ugovori o izvođenju radova na izgradnji 290 stambenih jedinica u 6 opština danas u Beogradu potpisali su v.d. direktora „Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru“ d.o.o. Beograd Dragan Katuca i Vukajlo Babić ispred preduzeća Inobačka doo Novi Sad u okviri osmog potprojekta Regionalnog stambenog programa.

Stanovi koji su namenjeni izbeglim licima iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine gradiće se u Novom Sadu 152 stana, Subotici 44 stana, Vršcu i Pančevo po 40 stambenih jedinica, Arilju 8 i 6 stambenih jedinica u Bačkom Petrovcu.

Ukupna vrednost potpisanih ugovora iznosi blizu 7.844.000 evra bez PDV-a.

Komponenta izgradnja stanova se pokazala kao veoma efikasan način rešavanja problema izbeglih lica. Do sada je useljeno 19 zgrada u 16 jedinica lokalne samouprave, odnosno 791 porodica je zbrinuta na ovaj način. U narednom periodu biće useljno još 214 korisničkih porodica u Kikindi, Somboru, Užicu, Odžacima, Žabarima, Požarevcu, Svilajncu, Valjevu, Mionici, Krupnju.

„ Regionalni stambeni program je izuzetan projekat i ove godine je implementacija Programa bila veoma uspešna. Skoro 4.000 porodica je stambeno obezbeđeno kroz neku od komponenti ovog Programa i to je ogroman uspeh i rezultat napornog rada svih učesnika Programa. Cilj Regionalnog stambenog programa je da do kraja 2021.godine bude trajno zbrinuto više od 7.000 izbegličkih porodica sa prostora bivše Jugoslavije. Takođe, neophodno je napomenuti da je u toku izgradnja još 1000 stanova i oni će biti završeni i useljeni 2020.godine” rekao je direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dragan Katuca.

U okviru osmog i devetog potprojekta Programa planirana je izgradnja 958 stanova u 18 opština na teritoriji Republike Srbije.Ovi stanovi će biti useljeni u toku 2021. godine.

Cilj Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja je stvaranje adekvatnih stambenih uslova za izbegla lica, kao i njihova socijalno-ekonomska integracija u društvu.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za 7.378 porodica u Republici Srbiji, odnosno 22.134 korisnika prema sredstvima donacije u ovom trenutku.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.
Informator o radu  
60ms