Vesti
Utorak, 31. avgust, 2021.
Потписан Уговор о наставку изградње Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу
Уговор о наставку изградње Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу потписали су директор „Јединице за управљање пројектима у јавном сектору“ д.о.о. Београд Душан Ковачевић и Данило Бабић испред Групе понуђача „Инобачка“ д.о.о. Нови Сад, „Градитељ“ Нови Сад и „Институт за безбедност и превентивни инжењеринг“ д.о.о. Свечаном потписивању уговора присуствовали су и градоначелник Крагујевца Никола Дашић, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић и декан Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић.

Вредност потписаног уговора је 10,5 милиона евра. Изградња Центара изврсности се финасира из средстава кредита Европске инвестиционе банке, из средстава града Крагујевца у износу од 40 милиона динара и из средстава Универзитета у износу од 25,5 милиона динара.

„Велико ми је задовољство што сам део тима који спроводи овако важан пројекат за нашу земљу. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору пратиће реализацију овог пројекта површине 11.500 м2. Изградња ове јединствене научно истраживачке установе допринеће и ангажовању младих научних радника, тако да је интерес читаве научне заједнице у Републици Србији да се радови што хитније заврше и да Центри изврсности отпочну са радом.“ истакао је директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић.

Изградња Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу део је пројекта Истраживање и развој у јавном сектору чији је промотер Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

„Веома смо поносни што коначно настављамо изградњу овог објекта који је од изузетног стратешког значаја за наш Универзитет. У овом центру обављаће се научна истраживања из области биомедицинских наука, матичних ћелија, биомедицинског инжењеринга, информационих технологија и других области које се развијају на нашем Универзитету.“ рекао је ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић.

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је на престижној Шангајској листи већ трећу годину за редом у области клиничке медицине, а наставак изградње Центара изврсности за ову високо образовну установу значи развој научно истраживачког рада не само на пољу медицине, већ и у другим областима, истакао је декан Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу проф др. Владимир Јаковљевић.

Изградњом и опремањем Центара изврсности и Банке за матичне ћелије, Србија ће по први пут створити услове чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија својих грађана.

Почетак радова на наставку изградње Центара изврсности очекује се крајем септембра. Рок за завршетак изградње је 365 дана.

Након завршетка грађевинских радова, биће расписан тендер за набавку најсавременије опреме.

37ms