Vesti
Četvrtak, 31. mart, 2022.
Уручени кључеви 48 станова избегличким породицама у Панчеву
У насељу Стрелиште у Панчеву уручени су кључеви 40 станова, док је у насељу Глогоњ још 8 породица добило нови дом. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма и намењени избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су градоначелник Панчева Александар Стевановић, представница УНХЦР-а Виолета Самарџић, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Јован Лазаров и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић.

"Немате више потребе да идете од куће до куће и плаћате кирију, након шест месеци најма овде, имаћете прилику да по 50 одсто од тржишне цене у Панчеву откупите своје станове и почнете коначно нормално да живите", рекао је Јован Лазаров шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд.

Средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и инфраструктуру обезбедио Град Панчево. Укупна вредност изградње 40 станова је 1.411.666 евра док је изградња станова у Глогоњу 226.876 евра.

У Панчеву је у току изградња још 36 станова и завршетак изградње биће на лето.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС, УНХЦР и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
35ms