Vesti
Četvrtak, 6. maj, 2021.
У Панчеву уручени уговори о куповини 15 сеоских кућа избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске
Петнаест корисничких породица добило је уговоре о куповини сеоских кућа у Панчеву, у оквиру Регионалног стамбеног програма. За све њих данас почиње нови живот јер ће се након више од две деценије живота под туђим кровом напокон уселити у своје домове.

Свечаном уручењу уговора присуствовали су градоначелник Панчева Александар Стевановић, представник Делегације Европске Уније у Србији Енрико Висентин, представница УНХЦР-а Ивала Јелић, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Јован Лазаров и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

„Након више од две деценије чекања данас почиње нова етапа у животу 15 корисничких породица, који ће се коначно уселити у нове домове и тиме трајно решити своје стамбено питање. Драги корисници желим вам срећно усељење и радостан нови почетак у вашим новим домовима.“ истакао је шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Јован Лазаров.

Средства за куповину кућа обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма. Вредност донације за сваку кућу појединачно је 11.000 евра.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.
24ms