Vesti
Sreda, 15. avgust, 2018.
РСП: Нови дом за 15 избегличких породица у Ариљу
У оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Ариљу су уручени кључеви станова за 15 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, председник општине Ариље Зоран Тодоровић, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Бојан Стевић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, представници Делегације ЕУ у Србији, ОЕБС-а, УНХЦР-а и “Јединице за управљање пројектима у јавном сектору “ д.о.о. Београд.

“Решавање избегличког питања представља најважнију моралну обавезу државе и међународне заједнице. Наша је оцена, али и оцена наших сарадника из међународних организација, да на овом плану постижемо значајне резултате, због чега је Регионални стамбени програм успешна иницијатива и позитиван пример за дугорочно решавање хуманитарних последица присилног расељења", истакао је Дачић.

Изградња станова у Ариљу почела је у јулу 2017. године, а финансирана је из фонда Регионалног стамбеног пројекта у износу од 330.000 евра и општине Ариље у износу од 10 милиона динара.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породица у региону.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.
49ms