Vesti
Ponedeljak, 5. mart, 2018.
РСП: Нови дом за 235 избегличких породица у Овчи
У оквиру трећег потпројекта Регионалног стамбеног програма избеглим лицима су уручени кључеви за 235 станова у Овчи. Станови су намењени избеглицама из Босне и Херцеговине и Хрватске који су на овај начин трајно решили своје стамбено питање.

Свечаном уручивању кључева присуствовао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, Матеја Норчич Штамцар, заменик амбасадора САД, Курт Донели, заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији, Џозеф Мелот, шеф представништва УНХЦР-а у Србији, Ханс Шодер, менаџер РСП Банке за развој Савета Европе Василис Петридес, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, в.д. директора „Јединице за управљање пројектима у јавном сектору” д.о.о. Београд, Драган Катуца и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Министар спољних послова Ивица Дачић је истакао да је вредност пројекта у Овчи, који је завршен за мање од две године, 9,8 милиона евра и да су финансијска средства обезбеђена делом из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развој Савета Европе, а делом из буџета Града Београда.

“Србија је свесна чињенице да су за решавање овако тешких питања потребни и време и искрена посвећеност, да је неопходна сарадња држава порекла и прихвата, као и спремност да се за сва отворена питања пронађу правична и одржива решења", истакао је министар спољних послова Ивица Дачић, и захвалио међународним партнерима - ЕУ, УНХЦР, ОЕБС, и многобројним билатералним донаторима на подршци при споровођењу Регионалног стамбеног програма.

Трећи потпројекат Регионалног стамбеног програма намењен је корисницима са пребивалиштем на територији града Београда. Укупна вредност овог потпројекта је 13,6 милиона евра.

Крајњи циљ Програма је трајно збрињавање избеглица које су након ратних дешавања на простору бивше Југославије, напустили своје домове и уточиште пронашли у Србији.

39ms