Vesti
Utorak, 6. jun, 2017.
RHP: Osmeh u domu Mire Mihajlović
Mira Mihajlović danas je ponosna vlasnica seoskog domaćinstva u Ratarima nadomak Obrenovca. Sve to postigla je uz pomoć Regionalnog stambenog programa.

Njena priča nije nimalo jednostavna, počinje 1978.godine u hrvatskom gradu Karlovcu gde je rođena i odakle je sa svojom majkom i mlađim bratom bila prinuđena da pobegne 1995. godine, usled ratnih dešavanja na tom području. Mihajlovići su ostavili sve što su imali, kuću ali i zemljište koje su obrađivali.
Selidba u Srbiju nije bila laka, najpre su kratko živeli u Jagodini, zatim u Mionici, a potom su se preselili u Pančevo, gde je Mira upoznala svog prvog supruga s kojim je dobila čerku. Nakon izvesnog vremena Mira se preudala I dobila sina Damjana.

Pre tri godine Mira je prvi put čula za Regionalni stambeni program i mogućnost da preko ovog Programa dobije pomoć i time trajno reši svoje stambeno pitanje. Prijava koju je poslala prihvaćena je, i Mira je u avgustu 2016.godine postala vlasnica seoske kuće od 85 m2, sa stajom i voćnjakom u dvorištu.

“Nakon toliko godina neizvesnosti, sada spavam bezbrižno. Imam nešto što ću ostaviti svojoj deci kako nikada u životu ne bi ostali bez ičega kao što se meni desilo. Ova misao mi uvek izmami osmeh.”

Mira je ostvarila svoj san, a još mnogo porodica čeka rešenje svog stambenog pitanja. Mnogi od njih će to i uspeti preko Regionalnog stambenog programa koji u Republici Srbiji sprovodi Komeserijat za izbeglice i migracije kao vodeća institucija, u saradnji sa Jedinicom za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd.

Regionalni stambeni program predstavlja zajedničku inicijativu vlada Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Cilj Programa je davanje sveobuhvatnog doprinosa rešavanju problema dugotrajnog raseljavanja najosetljivijih izbeglih i raseljenih lica, nastalih nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991-1995. godine, uključujući interno raseljena lica (IRL) u Crnoj Gori od 1999. godine, pružajući im trajna i održiva rešenja za stambeno zbrinjavanje.

Regionalni stambeni program se finansira iz donatorskih sredstava kojima upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Informacije o Regionalnom stambenom programu možete pratiti i na sajtu www.regionalhousingprogramme.org, kao i na RHP YouTube Channel
42ms