Vesti
Ponedeljak, 6. oktobar, 2014.
DVE STOTINE STANOVA ZA IZBEGLICE
U Staroj Pazovi su 3. Oktobra ove godine,potpisani ugovori sa predstavnicima devet opština i gradova (Šid, Sremska Mitrovica, Šabac, Kruševac, Prokuplje, Paraćin, Kikinda, Bajina Bašta, Vršac) u kojima će se graditi 200 stanova za izbeglice u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije (RSP).

U okiru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa, koji je vredan više od 13 miliona evra, planirana je izgradnja 200 stanova, 120 montažnih kuća, dodela 300 paketa građevinskog materijala i kupovina 250 seoskih domaćinstava.
Potpisivanju su, pored ostalih, prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Sajmon Henšo, glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije Sjedinjenih Američkih Država, Žan-Danijel Ruh, ambasador Švajcarske, Mikolaj Dovgeljevič, viceguverner Banke za razvoj Saveta Evrope, Majkl Ujehara, zamenik šefa misije OEBS u Srbiji i Eduardo Arboleda, šef Predstavništva UNHCR za Srbiju.
Nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima opština i gradova visoke zvanice obišle su porodicu Tepšić u selu Krnješevci kod Stare Pazove. Tepšići su u okviru prvog potprojekta RSP dobili paket građevinskog materijala da završe započetu kuću. Porodica Tepšić jedna je od 125 sa konačne liste za dodelu paketa građevinskog materijala u okviru prvog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije. Isporukom prvih 25 paketa građevinskog materijala, koji su finansirani sredstvima kontribucije Republike Srbije RSP-u, počela je implementacija programa na terenu.
Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Regionalni stambeni program sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. RSP Srbije biće sproveden narednih godina kroz više potprojekata a vredan je 330 miliona evra.
Kuća porodice Tepšić  Krnješevcima
46ms