Vesti
Četvrtak, 25. mart, 2021.
НОВИ ДОМ: У Кикинди решено стамбено питање за још 16 избегличких породица
Шеснаест избегличких породица добило је нове станове у Кикинди и тиме је трајно решено њихово стамбено питање. Станови који су намењени за изјамљивање и откуп и део су петог потпројекта Регионалног стамбеног програма.

„Данас када је свет практично стао погођен пандемијом, ми се нисмо зауставили Настављамо да радимо и усељавамо кориснике. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору, заједно са Комесаријатом за избеглице и миграције и јединицама локалне самоуправе и уз помоћ донаторских средстава ефикасно спроводи Регионални стамбени програм на територији Републике Србије, а све у циљу трајног стамбеног збрињавања најугроженијих.“ истакао је шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Јован Лазаров.

Свечаној церемонији доделе кључева присуствовали су градоначелник Кикинде Никола Лукач, представница Делегације Европске уније у Србији Леонета Пајер, други секретар амбасаде Краљевине Норвешке Стефан Сандстад, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Јован Лазаров и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.
Финансијска средства за изградњу објекта, обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма. Вредност радова на изградњи објекта укупне бруто површине око 895 м2 износи око 407.381 евра.

У Кикинди је у оквиру Регионалног стамбеног програма пре само годину дана усељено 25 избегличких породица.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

64ms