Vesti
Sreda, 28. jun, 2017.
Srbiji odobreno novih 19,9 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica
Na četrnaestoj Skupštini donatora Regionalnog stambenog programa (RSP), koji se sprovodi u četiri zemlje regiona s ciljem da se stambeno zbrinu najugoženije izbegličke porodice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Srbiji je odobren osmi potprojekat vredan 19,9 miliona evra, kojim će se finansirati dodela 938 stambenih rešenja (358 stanova, 30 montažnih kuća, 250 paketa građevinskog materijala i 300 seoskih kuća).

RSP je u Srbiji počeo da se sprovodi krajem 2013. godine. Izbegličkim porodicama obezbeđuje se četiri tipa stambenih rešenja (stanovi, montažne kuće, seoska domaćinstva i paketi građevinskog materijala). Srbiji je, ne računajući ovu najnoviju donaciju, do sada odobreno 103,5 miliona evra donatorskih sredstava za realizaciju oko 5.000 stambenih rešenja za najugroženije izbegličke porodice.

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije, zahvalio se donatorima i naglasio da je Regionalni stambeni program trenutno jedno od najvećih gradilišta u Srbiji i regionu.

„Verujem da više niko nema dilemu da ćemo Program uspešno sprovesti. Odobrenje osmog potprojekta je odlična vest koja nas podstiče da nastavimo sa implementacijom ovog programa i pokazuje da donatori i dalje prepoznaju potrebe izbegica u Srbiji“, rekao je Dačić.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da je kroz Regionalni stambeni program dosta toga urađeno, ali da može još više da se uradi u saradnji sa partnerima.

„Ja sam i nacionalni IPA koordinator i kad razgovaramo o ovih dodatnih skoro 20 milioana evra za RSP lobiraćemo da se oni izdvoje iz višekorisničke IPE, jer je naša nacionalna već umanjena za deset miliona evra namenjenih rešavanju migrantske krize“, rekla je Joksimović.

Oskar Benedikt, predstavnik najvećeg donatora, Evropske unije, naglasio je da RSP predstavlja vrednosti Evrope, a to su solidarnost, saradnja i pomirenje. Kajl Skat, ambasador SAD, drugog po veličini donatora RSP, najavio je da će SAD dodeliti Fondu RSP dodatna značajna sredstva, iako nije bio u mogućnosti da kaže tačan iznos. Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je da je srećan što će u 2017. godini broj stambenih rešenja za izbeglice kroz RSP u regionu biti 3.000 i što će taj trend da se nastavi.
Prisutnima su se obratili i Andrea Oricio, ambasador OEBS-a u Srbiji i An Kristin Erikson ispred UNHCR-a.

Regionalni stambeni program je zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodica u regionu. Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

39ms