Vesti
Petak, 1. septembar, 2017.
Uručeni ugovori za dodelu građevinskog materijala
U okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa uručeni su ugovori za dodelu 302 paketa građevinskog materijala za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda.

Svečanu ceremoniju uručivanja ugovora o dodeli jednokratne I bespovratne pomoći u građevinskom materijalu u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić" otvorio je ministar spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade, Ivica Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije.

"Cilj programa, koji je regionalnog karaktera i obuhvata BiH, Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju, ima da, kada se prikupe dovoljna sredstva, a procenjuje se da bude 500 miliona evra da više neće biti osoba sa statusom izbeglice. To znači da u Srbiji treba da rešimo stambeni problem za 17.000 porodica, na čemu se aktivno radi. Već je više od 100 miliona evra u funkciji rešavanja tog problema. U toku je izgradnja 235 stanova u naselju Ovča, 69 porodica je zbrinuto u seoskim kućama, 49 montažnih kuća je podignuto, a danas je 302 porodice dobilo građevinski materijal " istakao je Dačić.

Događaju je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, zamenik generalnog direktora Razvojne banke Saveta Evrope Stefan Selen, šef Delegacije EU u Srbiji Nikola Bizel, šef misije OEBS-a Andrea Oricio, šef Predstavništva UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder, komesar za izbeglice i migragrcije Vladimir Cucić i v.d.direktor “Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru” d.o.o. Beograd Dragan Katuca.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da Regionalni stambeni program treba da bude poruka primenjene humanosti međunarodne zajednice i odgovornosti naše države da učinimo sve da život izbeglica, koji je bio nesumnjivo težak, učinimo boljim i jednostavnijim sa izgledama za bolju budućnost.
Prisutnima se obratio i Dušan Bubulj korisnik kome je uručen ugovor o dodeli jednokratne bespovratne pomoći u građevinskom materijalu.

“Radujem se što ću zahvaljujući ovom ugovoru uspeti da završim svoju kuću, I što ću u svom novom domu, zajedno sa svojom porodicom, započeti novi život”.

Vrednost potprojekta 3 iznosi oko 13 miliona evra.

Regionalni stambeni program se finansira iz donatorskih sredstava kojima upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope. Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Cilj Programa je da obezbedi trajna stambena rešenja za 5.356 porodica u Republici Srbiji, odnosno 16.068 korisnika prema sredstvima donacije u ovom trenutku.
22ms