Vesti
Petak, 20. jul, 2018.
RSP: U Sremskoj Mitrovici 40 izbegličkih porodica dobilo krov nad glavom
U sremskomitrovačkom naselju „Marko Peričin Kamenjar“ svečano su uručeni ključevi za 40 stanova koji su namenjeni izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske a u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji.

Ceremoniji svečanog uručenja ključeva prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom, zamenik direktora Generalnog direktorata za zajmove i društveni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope Stefan Selen, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans F. Šoder, komesar za izbeglice I migracije Vladimir Cucić I v.d. direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd Dragan Katuca.

Radovi na izgradnji zgrade počeli su u martu 2017. godine, a izvođač istih je GP „Dijagonala“ d.o.o Novi Sad.

U okviru drugog potprojekta, koji je vredan oko 13 miliona evra, gradi se ukupno 200 stanova u Vršcu, Kruševcu, Prokuplju, Paraćinu, Bajinoj Bašti, Šidu, Šapcu I Kikindi. Takođe, u okviru ovog potprojekta kupljeno je 250 seoskih domaćinstava, sagrađeno 120 montažnih kuća i uručeno 330 paketa građevinskog materijala.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice, iz sve četiri zemlje, od kojih najviše u Srbiji.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unij, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češle, Slovačke i Mađarske.

Informator o radu  
68ms