Vesti
Petak, 20. jul, 2018.
РСП: У Сремској Митровици 40 избегличких породица добило кров над главом
У сремскомитровачком насељу „Марко Перичин Камењар“ свечано су уручени кључеви за 40 станова који су намењени избеглицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске а у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији.

Церемонији свечаног уручења кључева присуствовали су први потпредседник Владе и министар спољних послова и председник Комисије за координацију трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић, градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Ингве Енгстром, заменик директора Генералног директората за зајмове и друштвени развој Развојне банке Савета Европе Стефан Селен, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији Џозеф Мелот, шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Ф. Шодер, комесар за избеглице И миграције Владимир Цуцић И в.д. директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Драган Катуца.

Радови на изградњи зграде почели су у марту 2017. године, а извођач истих је ГП „Дијагонала“ д.о.о Нови Сад.

У оквиру другог потпројекта, који је вредан око 13 милиона евра, гради се укупно 200 станова у Вршцу, Крушевцу, Прокупљу, Параћину, Бајиној Башти, Шиду, Шапцу И Кикинди. Такође, у оквиру овог потпројекта купљено је 250 сеоских домаћинстава, саграђено 120 монтажних кућа и уручено 330 пакета грађевинског материјала.

Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице, из све четири земље, од којих највише у Србији.

Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске униј, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешле, Словачке и Мађарске.
42ms