Vesti
Utorak, 26. januar, 2016.
Počela izgradnja Centara izvrsnosti u Kragujevcu
U Kragujevcu je počela izgradnja Centara izvrsnosti. Ovo je prvi objekat tog tipa u Srbiji. Cilj ovog potprojekta,koji je sastavni deo projekta „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru u Srbiji, je uključivanje u obrazovni program regenerativne medicine koja je usmerena na proučavanje matičnih ćelija i njihovu upotrebu za lečenje ljudi.

U okviru Centara izvrsnosti biće izgrađeni Centar za istraživanje matičnih ćelija, za molekulska I celularna istraživanja, za farmaceutska I farmakološka istraživanja, centar za funkcionalna istraživanja, za morfološka, za klinička I epidemiološka istraživanja, Vivarijum I Banka matičnih ćelija.

Ugovor o upravljanju I finansiranju Centara izvrsnosti potpisan je novembra 2013.godine između Republike Srbije odnosno Ministarstva prosvete, nauke I tehnološkog razvoja, “JUP Istraživanje I razvoj” d.o.o. Beograd, grada Kragujevca I Univerziteta u Kragujevcu.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević, direktor “JUP Istraživanje I razvoj” d.o.o. Beograd prof dr Goran Kvrgić, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, studenti doktorskih studija I građani.

“JUP Istraživanje I razvoj” d.o.o. Beograd vrši stručni nadzor nad izgradnjom objekta.

Objekat površine 11.500 kvadratnih metara, se finansira iz sredstava kredita Evropske investicione banke, dok je Grad Kragujevac obezbedio komunalno opremljenu lokaciju za izgradnju.

Predviđeno je da centri budu izgrađeni do aprila naredne godine.
42ms